fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_doboj - 94731 - 06.01.2016 : Max Wolf Usora - best (0)

Napad na Doboj: 12 07 1992, obaranje helikoptera VRS na Usori


Prvi put u životu pišem i ispričavam se na nestručnosti korištenja laptopa. Ja sam stara garda i volim više direkt u oči. Mada sam u ranim 40-im godinama, učesnik sam napada na Doboj 12. 07. 1992. godine. On je poznat i kao napad na Putnikovo brdo, Makljenovac a kod VRS i krvavi Petrovdan. Bio je tu i jedan zanimljiv slučaj rušenja helikoptera VRS nešto kasnije. Bilo je tu još mnogih bitaka ali mislim da bi ova dva slučaja bila ovdje zanimljiva da se opišu.

Da se vratim na 12. 07. 1992. godine. Bio sam pripadnik 2. bojne 110 hvo usora koja je bila najjaca postrojba unutar navedene brigade tzv. 2. bojna neprobojna, koja nikada nije izgubila pedalj zemlje. Bila je sastavljena od hrvatski sela, općine Doboj: Makljrnovac, Ularice i Alibegovci. Zadatak 2. bojne je tada bio veći dio bojne osvajanje Putnikova brda tj. ljeva strana Visoke glavice, Razbenjak, Porin, sto je i ostvareno. Zarobljena su dva tenka T34. Čekala se desna strana odakle je napadala 203. armije. Drugi dio bojne gdje sam bio ja, napada na Makljenovac i izlazi na zadanu crtu uz jake borbe u rejonu Zubci zarobljava tu pat 20/3.

Ovo je samo u grubo bila je ta žestoka borba, sigurno najjača u cijelom ratu na tom području. Prema podacima kojima ja raspolažem gubici VRS su bili 80 mrtvih, HVO 6 mrtvih, armija BiH 24 mrtva. Pisaću dalje kako se sve odvijalo do u detalja, a ako koga bude interesiralo od ovog gdje sam ja bio do drugog djela bojne gdje je bio moj brat, znači iz prve ruke. Ima toga za roman.

Drugi put ću pisati i o obaranju helikoptera preko Šumareve kuće i zarobljavanja T55. Kažem neskromno za roman, ali vjerujte mi da smo ratovali 4 godine od toga jednu godinu u totalnom okruženju 1993/94 a ostale u poluokruženju. Pozdrav!
Idi na stranu - |listaj dalje|