fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 93769 - 06.10.2015 : Predrag Cikiriz Lugano - best (1)

Prezime Čikiriz počiva od Krsmanovića i Radovanovića


U knjizi "Kamenorezac Radosav Cikiriz" knjizevnika Radojka Nikolica se pominje da su Cikirizi prvo bili Radovanovici i Krsmanovići a da su se naselili početkom 18. veka u selo Rti u Dragačevu iz Starog Vlaha iz sela Trudova i da su tada sačinjavali jednu porodicu sa Nićovićima. Bili su kamenoresci a najpoznatiji među njima je Radosav Cikiriz.
Sama reč ili pseudonim Cikiriz do dan danas je ostala nejasna, nema je ni u srpskom kao ni u turskom rečniku. Branko V. Radičević joj nije mogao naći korene iako je za njim ozbiljno tragao. Inače ova začudna reč se, bar u Dragačevu i selima ivanjičkog, ariljskog i požeškog kraja, unarodila kao oznaka majstora za pravljenje nadgrobnih spomenika, tako da su njom i neki drugi klesari potpisivali svoje zanimanje a u Arilju postoji ulica i ulična tabla Ljubiše Čikiriza.

Zagonetno je samo zašto niko od potomaka tolikih drugih klesara ne preuze taj nadimački naziv za svoje stalno porodično ime. Da li je on jedino priličio velikom majstoru Radosavu i njegovoj "čikiriškoj" familiji?

Poznati etnolog Bosa Rosić za Večernje Novosti u Kamenim bukvarima pored puta Nikole Jankovića predstavlja Radosava Krsmanovića kao prvog srpskog samoukog narodnog vajara i kamenoresca, čoveka koji je svoje prezime žrtvovao zanatu, i koji je postao Čikiriz, po kojem su kasnije mnogi sokaci širom Srbije dobili ime "čikirizovine", a svaki potonji kamenorezac bio je čitav vek - čikiriz.
Idi na stranu - |listaj dalje|