fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hadzici - 93689 - 24.09.2015 : Zoka Hadzici - best (9)

Glad - 2.dio


Zašto sam protiv davanja mjesečnih primanja poslanicima prvog saziva Republike Srpske?

Negdje krajem jula u posjetu svojim ranjenicima dolazi Beli Vuk, jedan o rijetkih komandanata koji je u bolnici obilazio svoje vojnike. Donio je poklone i nekih krušaka, pozdravio se sa skoro svim ranjenicima u sobi. Primjetivši kako mi buljimo pozvao je nekog iz svoje pratnje i nešto mu šapnuo. Poslije desetak minuta taj je stigao sa gajbom kruški i podjelio svima u sobi. Bile su tvrde i ne baš slatke ali nam je zato srce bilo veselo.

Evo, dvadeset godina poslije mi još uvijek nije jasno kako se ni jedan poslanik ne sjeti da makar dođe da vidi ima li ko poznat iz njihovog kraja? Valjda nisu mogli jer su donosili važne zakone, poput onog o kozama za koji kažu da su ga prkosno donosili dok je NATO spremo bombardovanje.

Sa vremenom su posjete postajale sve rijeđe. Naravno da sam se najviše obradovao bratu još kada sam vidio da je sa sobom poveo i moju djevojku, sreći nije bilo kraja.

A onda je jednog dana, bez ikakve najave, u bolnicu ušao general Mladić. Došao je bez kamera, bez nepotrebnih poklona, vedar i nasmijan. Sa vrata je rekao "momci" ili "ratnici", nisam baš siguran. Već je obišao sve druge prostorije sa ranjenicima i na kraju je dosao kod nas. Nije prošao ni jednog ranjenika a da sa njim nije popričao. Najviše se zadržao kod jedne djevojčice koja je bila ranjena snajperskim metkom, zbog koje su pojedini ranjenici noću izlazili iz sobe da se u hodniku nakašlju kako je nebi probudili. Kada je obisao sve ranjene vojnike i civile stao je na sredinu sobe i rekao: "Upravnik bolnice mi je iznio probleme, već sam naredio da vam se popravi hrana i dostave kašike."

Goran, koji je bio glavni šaljivdžija, upitao je da li će biti jagnjetine na šta se general slatko nasmijao. Zdravko ga je upitao kakvo je stanje na frontu. Naravno da nas je najviše zanimalo Sarajevsko ratiste. General nam je rekao da možemo biti mirni da su muslimani polomili zube potpuno u toj ofanzivi i dasad izvode jalove napade, ističući da smo i mi tome doprinjeli. Naravno da je to na nas djelovalo smirujuće. Pozdravio se, poželio nam brz oporavak i otišao brzo kako je i došao.

Sljedećeg jutra za doručak smo dobili jaja i slaninu, ručak pasulj sa mesom. Dobili smo i kašike. Hrana je bila odlična do mog napuštanja bolnice.

Nakon nekoliko dana, sestra Milica nam je pričala kako je neki od poslanika pokušavao da po Palama proturi priču da je on zaslužan za ove promjene u bolnici.

Svi poslanici Ratnog saziva su odlikovani medaljama za koje na godišnjem nivou dobijaju novčanu nadoknadu. Mnogi vojnici, veliki junaci, nikada nisu dobili medalje, mada vjerujem da u rat i nisu ni išli zbog njih. Borački dodatak dobijaju po kategorijama jednom godišnje i to je manje nego nadoknada za medalje poslanicima.

Ne želim da umanjim rad poslanika, ali isto tako mislim da su odlikovani kao poslusnici režima.
Idi na stranu - |listaj dalje|