fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 91613 - 16.11.2014 : Nenad Pale - best (1)

O poginulom borcu na Treskavici


Poštovana gospodo forumaši,
Poštovana gospođo Slađana iz Beograda,

U oči mi pade kraći osvrt, sjećanje gosp. Đorđa iz Bijeljine na poginulog na Treskavici, borca Mira Kostića - Koleta, a zatim ubrzo i pojašnjenje na relaciji Beograd - Bijeljina, da se radi o bratu gosp. Slađane, koji se zanavijek pridruži plejadi velikana poteklih iz malog srpskog roda, što nesebično život ugradiše u ideale časti, slobode i napretka istog tog nam jednoroda. Srce mi se otvori na ratna sjećanja, budući da sam i sam u tom vremenu bio učesnik "Treskavičke završnice", samo u drugoj jedinici, i posebno se radujem saznanju da se svačije djelo (isto kao i nedjela) konačno spoznaju. Imam utisak da se o sudbini dotičnog borcau do sada nije mnogo znalo, pa me raznježi saznanje da Miretova žrtva nije pala u zaborav.

Ono, međutim, što me zaskoči u riječi gosp. Slađane, i što mi nabaci sjenku tuge na dušu, valjda dotaknut i vlastitom porodičnom sudbinom, je dio rečenice u kojoj kaže: "Moj otac je teško podneo njegovu smrt (Mire će odbijati da dođe kod nas u Beograd, bežao je od kuće da bi bio na položaju) i u toj tuzi nije se ni raspitivao ni kako ni gde je tačno poginuo."

Zar je trebalo da prođe dvadesetak godina da bi stric saznao za sudbinu svog bratića, kojemu je i staratelj?!

U svakom slučaju, pozdrav gospođi Slađani sa probuđenim sestrinskim srcem. Drago mi je da njeguje uspomenu na junačkog brata, i da nam istorijska sudbina ipak nije tako siva kako se na mahove čini !

S poštovanjem,
N. Herin, Pale
Idi na stranu - |listaj dalje|