fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

jezik - 90482 - 12.06.2014 : Nenad Pale - best (1)

O jeziku


Poštovani gospodine Tomiću, cijenjeni saradnici,

Apsolutno podržavam Vaš portal, koji njeguje nacionalno istorijske vrijednosti, ne samo s područja Sarajevsko-romanijske regije, već i šire. Obilje je tema, zanimljivih, poučnih i što je naročito važno, realno utemeljenih. Poseban kvalitet čini dopuštenje ravnopravnog pristupa aktuelnim temama, čak i među neistomišljenicima, što može biti od opšte koristi ovom napaćenom narodu, kada mine " istorijska distanca", što bi rekao V. Dedijer.

Lično mi imponuje raznovrsnost priloga i komentara iz oblasti jezika, kulture i istorije, rekao bih, naših dežurnih tema, pa bih želio dati mali doprinos očuvanju nacionalnog zdravog razuma, koliko umijem.

Jezička pravila su, ponajprije poslastica, koja redovito i u svim sredinama nalaze debatičare, i najčešći ishod je neprihvatanje tuđeg mišljenja, što je više pitanje inata, nego li poznavanja jezika i pravopisa. S tim u vezi, podržavam ovdje većinu iznešenih, zdravih komentara, da je jezik istorijska kategorija, živa odrednica, biće nastalo iz nužne potrebe komunikacije svojstvene samo ljudima, i u krajnjemu, on je rezultat čovjekovog duha, njegovog poimanja svijeta i težnje da svoja unutrašnja, i vanjska preživljavanja podijeli sa okolinom.

Jedno od češćih pitanja i ovdje je, vidim, pravilo promjene izgovora određenih imenica po padežima; konkretan primjer: razlika između dekliniranja muških i ženskih imena u svakodnevnom govoru. Odmah da napomenem da ne želim namjerno protivriječiti ustaljenim načinima govora koji su svojstveni određenim geografskim područjima u našoj zemlji, ali hoću istaći gramatičko pravilo, recimo, da: imenice (uglavnom ženskog roda) koje u nominativu jednine završavaju samoglasnikom "a", u genitivu jednine završavaju samoglasnikom "e", i imenice koje u nominativu završavaju suglasnikom ili nekim drugim samoglasnikom (uglavnom imenice muškog roda), u genitivu završavaju amoglasnikom "e". Primjer, ženska imena: Marija, u genitivu jednine je (koga ili čega)

Marije; Ana (nomin. ) .. . Ane (genit. ); Teodora .. .. Teodore i sl. Čak i muška imena koja završavaju samoglasnikom "a", u genitivu se takođe izgovaraju na samoglasnik "e". Primjer, muška imena: Andrija, Tadija, Mustafa, Fejzija, u genitivu su (koga ili čega) Andrije, Tadije, Mustafe, Fejzije...

Specifičan slučaj odstupanja od pravila nastaje u nekim našim sredinama poput one u sarajevskom zaleđu, ili u Krajini, gdje recimo, Risto (muško ime) u genitivu izgovaraju Riste (a ne Rista), ili npr. Nešo .. . Neše (a ne Neša), što može biti uzrokom zabune u primarnom razlučivanju pojmova, ali je to odomaćeno i opšteprihvaćeno i u sredstvima javne komunikacije, iako nije gramatički ispravno. I profesor Milorad Telebak, što slovi kao na¿ vrhunski lingvista, se upravo tako izjasnio: "Nije pravilno, ali je op¿teprihvaćeno"!

Iz ovoga slijedi ono najznačajnije:

Jezik ne treba da diktiraju političari, niti vladine ili nevladine organizacije, kao što smo, na nevolju, u neposrednoj prošlosti imali, i tako jezički znatno sputali nekoliko mlađih generacija, nego je on, kao takav, samo predmet uobličavanja kojim isključivo treba da se bave jezički stučnjaci, dajući mu na taj način jednostavnost, formu, fleksibilnost i specifičnu nacionalnu iznijansiranost. Praktično, lingvisti su ovdje u funkciji estete koji osluškuje glas naroda. Mi dokazanih stručnjaka, koji se, Bogu hvala, drže tradicije, imamo i među mlađim školovanim kadrom, dajmo im podršku njegovanjem čistote govora, i usporimo bar malo primjenu stranih pojmova, ako već ne možemo odoljeti svekolikom pritisku "lingvicida", kako reče prof. Telebak.

S uvažavanjem Vam veliki pozdrav!
N. Herin
Idi na stranu - |listaj dalje|