fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 89943 - 29.04.2014 : Stefanvirtus Beograd - best (0)

Sećanje na Mojsija Sekulovića


Proleće 1992. godine, negde u blizini sedišta inicijativne vlade buduće RS BIH i potonje RS , "Panorama" hotel , nalazilo se par objekata koji su nosili nazive "vila." U jednoj od njih među nama, koji smo u tim smutnim vremenima obezbjeđivali, ili se barem trudili da izvodimo te aktivnosti (samo u početku dok nismo dobili druga zaduženja) u jednoj od tih "vila" imao sam tu privilegiju da upoznam čovjeka koji je bio jedan od obnavljača Sokolskog pokreta "međ srbljem". Bio je to pomenuti u naslovu.

Sada želim reći da je sve moje sjećanje na pokojnog Mojsija u "vili" u kojoj se rađala buduća medijska kuća, podjeljeno na iskustvo koje je pokojni "kao pokretač tužilačkog procesa nad F. Abdicem, (početak finansijskog raspada SFRJ) iz meni neznanih razloga prenosio u pripovedačkom stilu, meni kao jednom od tragičnih naslednika tzv. bosnjačkog identiteta i kao nastavljaču mladobosanske ideje, a sve sa željom da u budućem vremenu budem vrijedan imena koje nosim.

Godine su prošle i kao što je i Mojsije minuo, nestalo je i "sokolstvo", ali eto ipak makar sam i želio da prenebregnem njegov dragi lik, vaskrsnuo mi je Mojsije, skoro kao "Lazar" sic. Eto pred nama je (i u nama) Njegoševo zaveštanje (opet ekavica iz inata), ovaj put Lazar imenom "Gavrilo", a za njima ini" koje moj um skoro patvori. Nisam liturgiju nedrio detinjstvom, ali mi slatki nektar sipa majčica RUSIJA i draga mi srcu pomisao da smo kao nekad "41-ve" bili bedem , ovaj put "NATO hunima". I želim svim "NOVOJANJICARIMA" da se prepoznaju u "Osovinama", a naša je, a svakako moja, "Vertikala" i u njoj budućnost, makar tišinom gromovito zborila.

P. S. tad su bili deca a koristim priliku jer su se igrali u našem objektu, da pozdravim Milicu, Njegoša i ostale klince koji su stradali zajedno sa svojim očevima i istovetno sam sretan što su opet zajedno, Sonji i Saši mogu da poželim da dočekaju sličan dan, Sve prethodno izrečeno je u direktnoj svezi sa dešavanjima u UKRAJINI, tj. SRBIJA je večna dok su joj deca verna, a RUSIJA je večna ili sveta neće biti. Ako si slovenskog roda promisli.

P.P.S. Ako neko želi da priupita kako je to mladobosanac u međuvremenu danas postao srpski nacionalista, mogu samo da kažem, da sam siguran da bi mladobosanci danas bili jasno opredeljeni jer su svi drugi (nesrbi) otpali. Poslednja rečenica je početak budućih procesa na Balkanu. Reče mi nekad Mojsije: tri su stuba nacije, a to su porodica, vera, jezik i za sve možeš čoveka da ubediš da imaš bolje nego on, kao veru i jezik, ali kad mu kažeš da je tvoj rod bolji nego njegov tu razum prestaje. Mojim bivšim komšijama želim da poručim da o nekim stvarima se nećemo dogovarati. Mislite što god želite mi znamo sta želimo našoj deci i možemo samo da se dogovorimo kako da razlaz bude bezbolan.
Idi na stranu - |listaj dalje|