fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hadzici - 88483 - 03.02.2014 : Neba Bak Srbija - best (5)

Igman: pomoć Hrvatima protiv muslimana


Novembar 1992. godine. Vogošća, hladno maglovito jutro. Na kafi smo u kafedžinici kod baba Vuke u zanatskom centru ispod SUP-a. Ja i ekipa pričamo ko ima kakve rasporede, ko gde ide na stražu, ko ide pešice ko grabi prevoz.

U toku razgovora stiže kurir i obaveštava nas da hitno idemo u komandu, tj. da se vratimo u hotel "Park" jer je naša komanda bila tamo. Šta ćemo, ko je popio kafu, popio, ko nije drugi će put. Trčim do hotela. Ekipa je uvek bila spremna, pa tako i taj dan. Ulazimo u hotel, komandir Buca gromovitim glasom uzvikuje:

 • "Pa gde ste, jeb'o vas patak!"

  Bila je to njegova uzrečica. Pola ozbiljno, pola u šali nekako uhvatismo red za sastanak. Stiglo obaveštenje, da se okupi 80 četnika i da se krene u što bržem roku na Igman "u ispomoć ustašama protiv muslimana". Mi se gledamo, ja tražim objašnjenje, ništa mi nije jasno. Kaže komandir Buca:

 • "Hitno je, jebo sliku, moramo da idemo da ih tamanimo!"

  "Ma koga bre, ko koga, šta kako, ništa s ničim ne priča, meni sve nejasno. I posle dužeg raspucavanja, napokon objasni Buca. Počela je nekakva ofanziva, iz komande stiglo naređenje da se skupi 80 četnika da se ide na ispomoć. Ustaše od nas "zadužile" na "revers" dve prage, čuj na revers, hahahaha, mi u smeh, ne može nam čovek objasniti da je to zaista istina i da upravo prenosi priču Komandanta TO Vogošća. Opet nekako u neverici smirujemo strasti i počinjemo ozbiljno pristupati razgovoru. Ustaše nama dali ne znam koliko cisterni goriva, nafte i benzina, a oni zauzvrat na revers zadužili dve prage, po završenom poslu da nam vrate, i još u ljudstvu da im pomognemo, a zauzvrat ćemo biti i novčano nagrađeni. Naravno ko iz topa, ja prvi reagujem, ja sa mojim ljudima ne idem, druga ekipa od dvanaest ljudi od celokupnog interventnog se polovina nećkala, a druga polovina bi išla.

  Komandir Buca se preko motorole čuo sa nekim, i ubrzo iz glavne komande dođoše iz glavne komande dvoje ili troje. Počeše da viču na nas kakva smo mi vojska kada odbijamo zadatak. Odma sam uskočio u razgovor i prekinuo jednog rmpaliju. Po naravi sam takav, ne dozvoljavam da iko galami na mene, pogotovo ako taj neko nije u pravu. Nije se ni predstavio, opomenuo sam ga na to, komandir Buca me gleda šta pričam, kako možete Vi da odlučujete o nečijim sudbinama. Raspalio ja po njemu, ajde sada odmah idemo u akciju na Saobraćajni fakultet, idemo na Žuč, na Kobilju glavu, ali tamo ne, još pogotovu da mi podršku daju Zenge sa kojima sam do juče ratovao u Hrvatskoj nepunih sedam meseci. Tako se umešase i ostali iz druge ekipe mog interventnog i oni raspališe po njima i otkazaše odlazak. Čovek video koliko je sati, izvinuo se i naredio Buci da budemo u pripravnosti za Ježeve jer su imali dojavu da će tamo biti nešto.

  Taj dan niko od nas nije otišao na svoje stražarske dužnosti, ja sam bio na Hotonju sa još pet čoveka raspoređen. Kako mi se čini da su se sutradan u kasno popodne naši vratili sa Igmana, i hvala Bogu nikom nije dlaka falila, još su došli pijani, puni utisaka, tako da je sve prošlo kako treba, ali sam se uvek vodio time da sve ima svoje i da sam retko kad grešio u svojim odlukama.

  Ovu priliku koristim da priupitam nekoga sa foruma da li je upoznat sa ovom situacijom, možda Vogošćanin Pravi nešto zna, možda je u to vreme bio komandir, a možda ima i nekog od boraca koji su učestvovali u ovoj akciji. Bio je to veliki napad armije BiH koji je odbijen uz dosta napora jer su po priči naših krenuli svom silinom, i da su brojčano bili veoma nadmoćniji, ali su se vratili pognute glave. Veliki pozdrav staroj gardi!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|