fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_tesanj - 87461 - 02.12.2013 : Diverzant72 BL - best (0)

Križ, Kanatova Kosa


Pa fino si sve to rekao, i u pravu si. E sad, mene je uvijek zanimalo zašto mi nismo zauzeli barem Križ, a onda i širi rejon Basena i sve ostalo. Moje mišljenje je da je to zbog posljedica "Septembar '93" što zbog nedostatka želje.

Jednom prilikom sam bio u komandnom mjesu naše brigade (16. krajiška) gdje sam podnosio neke izvještaje, pa sam slučajno prisustvovao jednom razgovoru kojeg se sjećam i danas.

Naši oficiri su došli kod komandatna i tih glavešina da traže dozvolu da zauzmemo Križ, citiraću jednog od njih, tj. komantanta 2. bataljona koji je inace držao Križ:

 • "Vlado, daj mi cijelu Izvidjačku četu, ili četu Vojne policije, a njih (one koji su već na Križu) zamijeni ljudima iz Interventnog bataljona. Obećavam ti dobit ćete Križ, možda i više, ali njega sigurno! Obezbijedi mi to, i podršku Oklopnog bataljona, koliko možeš. Mi smo procijenili da oni ne bi mogli dugo braniti te položaje, razradili smo sve. Eno Milan ti može reći, njegovi su dobro izdvili teren i već odabrali pravce svojih napada - što sam ja i potvrdio.

  Naravno ta akcija se nije pokrenuta, pod izgovorom "ima vremena", vjerovatno je odbijena od komande 1kk.

  Septembar '93 je jako uticao na 16. krajišku. "Džaba smo čamili na tom ratištu".

  Uz dužno poštovanje tebi i momcima iz 207., ali to gdje smo mi bili mogla je braniti mnogo manja brigada. Pored toga, nismo imali dozvolu za ofanzivna dejstva, sem kad bi komanda 1kk rekla suprotno, a to je bilo rijetko. Što je još gore, ljudi su nam najviše ginuli na totalno bezvezne načine.

  Navešću ti samo 2 slučaja kako smo moji i ja mogli izginuti zbog gluposti: prvi put su se sunčali, pa nas vaši gađali, sreća promašili. Drugi put su pekli jagnje, vi zasuli granatama, bježali mi u zaklon, a ponijeli i njega sa sobom :-)

  Pozdrav
 • Idi na stranu - |listaj dalje|