fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vrs - 86661 - 12.09.2013 : Jovan - best (3)

Slaba popunjenost VRS u ljudstvu, rat 1992-1995


U mojoj analizi rata u BiH najznačajnija činjenica je, a koja se skoro nikada ne pomene, tragična oskudica u ljudstvu u VRS tokom cijelog rata.

Naročito je porazno stanje bilo kod obične stajaće vojske(popularni "linijaši", najčešće bataljonske formacije), koje će se naročito osjetiti u drugoj polovini rata i maltene su u 1995. sve linije odbrane (Vlašić mart 1995, Vozuća jul-septembar 1995 itd...) postajale šuplje kao sir, a naročito nakon uključenja regularne hrvatske vojske kada i omjer u ljudstvu rapidno mjenja stanje u korist muslimansko-hrvatske koalicije (4, 5:1), a artiljerija je takođe bila već osjetno mnogobrojnija (naročito broj municije za topove) na strani ove koalicije.

Kad god su bile srpske ofanzive muslimani su kukali kako ih napada četiri srpska korpusa i 63. iz Niša, a nisu shvatali da su to bila "srljanja" bez ikakve vojne logike (tragično stanje u popuni svih jedinica) našeg komandanta koja su u većini slučajeva davala rezultate.

Ipak gubici u ljudsvu su uvijek bili veliki (Proskok juli 1993), naročito nakon neuspjeha operacije (pominje se slučaj u rejonu Grabeža kod Bihaća kada je u jednoj noći stradalo između 80-90 srpskih boraca).

A na ovu kuknjavu da je sila vojske dolazila iz Srbije ostaje samo da se nasmijemo i konstatujemo da se sve svodilo na povremene (veoma rijetke) izlete malih jedinica u vidu 50-100 boraca iz Srbije koje su veoma brzo odlazile nazad (rijetko su ostajali duže od mjesec dana)
Idi na stranu - |listaj dalje|