fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rsk - 84531 - 22.04.2013 : Neba Bak Srbija - best (0)

Donji Maderi


Ja sam se sa svojom ekipom nalazio podno Sagovine, u Donjim Medarima, tu smo čuvali stražu i moja postojba je bila najisturenija. Jedne noći je bio napad koji smo odbili nakon 45 minuta puškaranja i tom prilikom smo imali dvoje lakše ranjenih.

Koliko se ja sjećam, tom prilikom je jedan hrvatski borac upao u obližnji bunar ili je to bilo ranije nisam siguran, uglavnom se to desilo. Te večeri je uhapšen lokalni po-sveštenik koji je baterijskom lampom navodio njihovu artiljeriju pre napada.

Glavni komandant TO Okučani je bio vojvoda Slavko, i on je u jednoj izjavi za TV pomenuo da je u to mesto došlo 25 000 dobrovoljaca, što naravno nije tačno, i samim tim je podigao tenziju do usijanja kod Hrvata, pa su oni kasnije u velikom broju pošli u ofanzivu.

Donji Medari su vazdušnom linijom udaljeni svega 4 kilometra od Nove Gradiske, a po pouzdanim izjavama zarobljenih hrvatskih vojnika u tom mjestu je bila stacionirana hrvatska vojske koja je čekala dalja uputstva za borbena dejstva.

U Medare smo došli iz drugog područja, na kome je bilo nekih malverzacija i gde ja nismo hteli da učestvujemo i rizikujemo svoje a i tuđe živote. Ista stvar je bila i u Medarima, odakle sam se povukao sa svojim momcima pre glavnog udara hrvatske vojske jer smo u pomenutom vremenu trebali biti žrtvena jagnjad. Dva dana nakon toga Hrvati su napali po svim linijama a put preko Sagovine je bio jedini put za povlačenje.

U pomenutim dejstvima poginulo mi je dosta dobrih prijatelja a svo to rasulo treba pripisati vojvodi Slavku jer je on u većoj meri zaslužan za njega. Skidam kapu jedino devojci iz izviđačko diverzantskog voda, čini mi se po imenu Vesna, i još par momaka iz njene ekipe jer su bili najkorektniji. Međutim, o tome nekom drugom prilikom.

Veliki pozdrav za sve naše forumaše.
Idi na stranu - |listaj dalje|