fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 83065 - 25.02.2013 : Sisa Sarajevo - best (0)

Kako je manevarski bataljon sa IDV 181BB osvojio kotu Lupoč


Lupoč je bio trn u oku ARBH, koji su željeli da ga zauzmu, ali isto tako trn u oku onih koji su tamo poraženi.
Da se prvo usaglasimo, pravac moga napada je bio istočno prvi rov iznad minobacačlija. Znači, tj. ti si bio na suprotnoj strani od mene, gledajući dijagonalu minobacačlije - Nikoline stijene.

Ako je to toliko bitno, ićićemo stavku po stavku...

Kod bajte, gdje kažeš da si ti bio, je u jutarnim satima između 3 i 5 sati prvo ušlo i nadomak vas se rasporedilo 6 izviđača. Zatim, je prošla 1. četa, ne mogu se tačno sjetiti broja jer sam ostao bez dokumenata, ali tu je bilo oko 50 do 60 boraca. Komandir te čete sada živi u Sarajevu, na Dobrinji. Oni obezbjeđuju prolaz Zaima Imamovića i njegovih 20 ljudi.

Nakon prolaska te zadnje grupe, ulazi i grupa IDV od 22 borca. Čeka se da Zaim Imamović izmakne, tj. da se isturi od mjesta budućih borbenih dejstava. Četa koja je obezbeđivala prolaz Zaimu i njegovoj grupi se rasporedjuje kosom, čije ime ne znam jer tamo nisam bio na liniji, a za vrijeme rata sam bio na hiljadu kota.

Da pokušam objasniti i kuda je išla ta četa, gdje se stacionirala i zašto. Minobacačlije su slikovito bile dvije "barake" na dva do tri metra sa gornje strane puta i ako se ne varam one su bile ukovane od daske. Tu se nalazila livada ili proplanak, a na njemu vrtača u kojoj su bili položaju minobacača, a nedaleko i rov za projektile. Da li je bilo još tih rovova više se ne sjećam. Ravno, barake, položaj minobacača nalazi se ako me pamćenje služi i mali potok. Šuma, strmina iznad potoka visoko oko 500 metara je smještena ta četa. Oni su vidjeli minobacače kao na dlanu, a ujedno su navodili našu aljtiljeriju na te minobacače. Vi koji koji ste bili na Lupoču najbolje znate da li su dejstvovali ti vaši minobacači. Ta četa je takođe trebala da zaustavi eventualna pojačanja iz pravca Dobrog Polja.

Vraćam se na Lupoč. Negdje izmedju 5 i 6 sati, ja nesmotreno (ponavljam - prvi rov na Lupoču iznad minobacačlija) dolazim na blizinu oko 30 metara i to je bio prvi rafal koji je ispaljen tog jutra. To je bilo i prvo prihvaćanje borbi. Nakon toga započinje borba na mjestu gdje ti opisujes da si bio.

Znači da ja i ti ne mislimo isto, ili mislimo. Ne poričem, da nisu ti momci iz IDV pogodili vašeg borca tim rafalom. Ali pouzdano i sigurno je još jedan poginuo prije bilo kojeg ispaljenog metka.

Prvi vaš borac je stradao od hladnog oružja, od izviđača plave kose, čije sam ime zaboravio a njegov vođa je imao nadimak Žepa.

Upotrebljivati riječ zaklan je gnusno, ali u borbenim dejstvima gdje je ugrožen tvoj život, upotreba hladnog oružja je odobrena svim konvencijama. Podrazumjeva se, ako ista ta osoba može ugroziti tvoj život.

Što se tice veziste i njegovo uvezivanja tj. kačenja na vašu vezu, mogu samo da kažem da ste tražili pomoć u ljudstvu i municiji. Da li bi ona prošla pored ove čete koja je bila u zasjedi, to vam ne mogu reći. Tražili ste i dejstvovanje minobacača, a to pitaj onoga ko je bio na vezi. Vezista koji se nakačio na vaše žice je u Sarajevu aktivan u OS BiH, po nadimku Koro, nedavno smo bili na kafi. Da li ste nasamareni ili ne ti odluči.

Meni bi bilo drago da znam, koliko vas je bilo na Lupoču za vrijeme tih borbi? Nije mi namjera da se prepucavam s tobom, već vjerovatno nekoga ovo interesuje, kao što sam rekao od mene kafa i ručak kada god poželiš.

Pošto sam pročitao ovdje, da je neko gledao durbinom kako je poginuo Zaim Imamović, želim da ga demantujem da to nije mogao vidjeti. Gdje je to tačno bilo, koja je granata bila, koliko je ta granata pala od mene, koliko je bio udaljen Zaim Imamović, koje su posljedice još bile od te iste granate. Tko je još bio od komandanata, koji su još komadanti pogođeni i koji vojnik. Koliko je živ bio Zaim Imamović?

Sisa ili Šiša,

nakon ove tvoje priče ja vjerujem - da ste vi svi u pravu. Uglavnom svi! Evo i zbog čega ovo kažem:

Onaj srpski vojnik je ubijen hladnim oružjem, ali su Milan i preostali borci na tom dijelu linije čuli rafal koji je bio ispaljen na tebe pa su kasnije pretpostavili da je ubijen vatrenim oružjem. Ponavljam, oni su bili u zemunici, a iz nje je nemoguće odrediti udaljenost sa koje dolaze pocnji.

Nadam se da će ovo pomoći da se više ne prepirete neportrebno!
Idi na stranu - |listaj dalje|