fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 82986 - 24.02.2013 : Safet Rahman Sarajevo - best (0)

Lupoč


Kao prvo, što se tiče mog časnog ratovanja, ja sam najprije čovjek pa tek onda bivši ratnik. Rat je bio i završio se, u njemu nema pobjednika jer smo svi mi gubitnici pa ne vrijedi da se udramo u grudi poput Tarzana...

1) Prvo polazim od tvog demantovanja za borca VRS koji je stradao nadomak te pomenute bajte. I od mene mu pokoj duši, čovjek je pogunuo kao što sam i napisao, sto se tice tog poginulog sa moje strane diskusija je završena. Napominjem, pucnja nije bilo i prvi meci koji su ispaljeni upravo su ispaljeni ka meni, i tada se odvije prvi okršaj koji traje oko pola sata. Vjerovatno, sada neko dok ovo čita psuje sve po redu, ali ja samo mogu reći da se u ratu gine. Samo ću još nadodati, što se tiče časnog ratovanja, da potičem iz časne porodice i časno pišem ova slova na ovoj virtuali, i časno te pozivam da popijemo kafu ili kahvu gdje god želiš na relaciji Sarajevo - Foča, a rodom sam od Foče.

2) Prvi ispaljeni meci, da li su bili od tebe ili ne, to sada nije bitno, samo znam da me je ratno iskustvo naučilo da su bili naciljani ka meni, čitajući na ovom forumu zaključujem da je to bilo nasumično pucanje. Ukoliko nisam u pravu neka me neko demantuje, ali sam stekao taj utisak da na liniji nisu bili iskusni borci nego mladi regruti i starci. U slučaju napada aktivira se interventna jedinica, sistem komandovanja JNA, a to komandovanje poznajem itekako jer sam bio vojnik JNA na hrvatskom ratištu. Ako nekoga zanima, 100% pogrešan sistem raspoređivanja na borbenim linijama.

Da nastavim, čovjek koji je pucao nije bio u pravom smislu ratnik, već borac koji nije imao dovoljno hrabrosti da izdigne glavu i nacilja, al to me ne čudi jer je i kod nas bilo takvih koji su nasumično pucali na pokretnu metu. Dalje nema!

3) Što se tiče Kobiljace ta je linija prva pukla ali ne sva, prvi dan. Taj dan gine jedan sa naše strane. Dalja dešavanja na toj strani tog prvog dana nije bilo pomjeranja linije. Što se tiče ubačene grupe - borci koji su bili na Lupoču do predvečerja nisu znali da je bila ubacena 1. četa i 20 ljudi sa Zaimom Imamovićem na čelu te grupe, već su bila nagađanja dok nije počelo pucanje duboko iza vaših leđa. Poslije ću pokušati objasniti.

4) Upravo vezista igra glavnu ulogu, ne stiže vam pomoć, nema ko da pošalje koordinate za artiljeriju, ne znate da ima ubačenih jedinica ne tako brojnih, ali najbolji napad je kukavički napad s leđa, s poštovanjem ali treba imati petlju za takvo nešto.

5) Što se tiče toga što navodiš da je Lupoč branila prekaljena jedinica, što ne sporim, ali da znaš da Lupoč nije tada prvi put napadnut kao ni Nikoline stijene. Računajuci od tamo zauzeti lupoc. To isto su pokušavali da urade i 144. brigada, LASTE, jedan dio specijalaca Dragana Vikića. Nikada neću zaboraviti jednu Vikićevu izjavu komandantu 1. korpusa:

  • "Jebo te, Nikola i Nikoline stijene, da ja zbog komada kamena izgubim snajperistu kojeg sam pravio 20 godina!"

    I sa ove tačke gledišta kažem da je u pravu. Dalje, pokušavali su, ako se ne varam i 128. i 9. brdska brigada, ako griješim ne sporim jer ni ja ne mogu sve znati.

    Šta je suština, mi smo pokušali samo jednom i Lupoč je pao. Reći ću i zašto vas nisu napali regruti, niti neki specijalci koji idu kroz dimne zavjese, ali samo kada su vježbe, već su vas napali borci koji su 90 do 95% od Trnova do Foče i vrlo malo iz Višegrada, možda desetak ljudi. Zasto to ovo kažem? 181. je formirana krajem 93. godine sa planom ovladavanja Trnova, da bude zaštita 1. fočanskoj, da obezbeđuje koridor za Goražde i kao prethodnica obezbeđenja Igmana, za izlazak jedinica iz Sarajeva, jer je u Sarajevu bilo višak boraca, pa dalje za ovladavanje Rogoja, Zvijezde i eventualno pripajanje uz desni bok fočanske jedinice s prodorom ka Miljevini i dalje, dok bi polozaje ka treskavici drzale jedinice iz Sarajeva.

    ima nastavak
  • Idi na stranu - |listaj dalje|