fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zuc_razno - 79547 - 15.11.2012 : Sarajlija Grand forks - best (0)

Kako je bilo na Žuči


Pozdrav svima!

Vama Željko hvala na objašnjenju oko Podžeplja. U stvari, kad se pogleda karta Republike Srpske sve se vidi kome šta pripade, ali eto ne pade mi na pamet da pogledam.

Za sve pripadnike Vojke Republike Srpske koji su se borili na teritoriji Žuč. Pošto mnogo dobro poznajem taj teren, mogu samo da kažem svaka vam čast i stvarno ne znam kako ste uspjeli da održzite te linije. Lično znam da na tom prostoru i nije bilo mnogo stanovništva. Sve je to, još od davnina, bila srpska zemlja. Bez vaše pomoći ne bi se mogli sami seljani održati. Primjera radi, od kuće Zorana Vaskovića pa sve gore do Žuči nema ni jedne-jedine kuće. Veliki je to prostor! A sa muslimanske strane, odmah iza gradskog smetljišta su velika naselja: Buća potok, Buljakov potok, Briješće brdo... Tamo je napravljena kuća na kuću, pa da je iz svake kuće samo po jedan muškarac išao na te prostore bilo ih i previše. Kako je vama tamo bilo i kako ste uspjeli da se održite, to samo vi znate. Ja za to naprosto nemam riječi!

Mnogi moji rođaci su ostavili svoje živote na toj njihovoj zemlji. Svi već znamo kakva je tragedija snašla familiju Tambur kao i sve ostale familije starosjedioce na tom prostoru.

Koliko je god kota 850 bila važna, još je važnije da je to od davnina bila srpska zemlja. Isto kao i čitava njena okolina. I ta velika muslimanska naselja: Buća potok, Buljakov potok, Briješće brdo su nekada bili srpska zemlja na koju su se doseljavali muslimani iz okoline Goražda, Žepe, Rogatice, Foče a nakon Olimpijade (posebno pred sami rat) i muslimani iz Bijelog Polja i Crne Gore. Srbi su im prodali zemlju. Kuća na kući, streha na strehu.... Bila su to mnogo ružna naselja, građena bespravno, ma katastrofa prava! Isti ti dosljaci koji sebe sada nazivaju Sarajlijama su pohrlili da zauzmu srpsku zamlju. Međutim, zahvaljujuci vama borcima koji ste prošli sve te ratne dane tu na Žuči i okolini nisu u tome uspjeli. Svaka vama čast, braćo!

Kada se povede razgovor gdje je bilo najgore na sarajevskom ratištu, uvjek se vodi rasprava da li je to bilo na Žuči ili u Neđarićima. Sjećam se kada je regularna Ilidžanska policija išla na položaje gore na Rajčevinu, i kada bi se god vratili kukali su kao da ih je neko poslao u pakao.

Bilo i ne ponovilo se! Živi i zdravi mi bili i puno pozdrava!
Idi na stranu - |listaj dalje|