fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nestali - 79467 - 13.11.2012 : Sarajlija Grand forks - best (2)

Opis brda Žuč i obronaka brda iznad Zabrđa


Pozdrav svima, sa najboljim namjerama pošto sam od svoje prve pa sve do 21. godine proveo mnogo vremena kod pokojnog djeda u kući koja je svima vama koji ste tamo ratovali poznata kao kuća Zorana Vaskovića.

Ja sam na tim prostorima odrastao i znam svaki putić, potok, drvo... Zbog toga ću pokušati da objasnim neke stvari kako bi i drugima bilo malo jasnije.

Iako na tim prostorima nisam ratovao, kada čitam vaše ratne događaje tačno znam gdje se šta događalo. Konkretno za Sabahudina, ukoliko je on bio taj diverzant kojeg njegov brat pokušava da nađe, a koji je nestao u borbama na Žuči, mislim da to nije bilo blizu te kuće. Žuč je od te kuće bio udaljen oko sat vremena hoda. Na Žuč se najlakše dolazilo iz pravca Buća Potoka, kada se kod Živkovićeve kafane skrene desno pa onda uz brdo do starog doma u kome su se se nekada davno održavale one čuvene igranke. Od doma se vidi Žuč, ali od njega do Žuči ima pola sata do sat hoda.

Do kuće Zorana Vaskovića se najlakše dolazi iz pravca Zabrđa, tako što na samoj granici između Zabrđa i Smiljevića kreneš uzbrdo i kada se popneš na vrh tog brda. Sa tog mjesta se pruža pogled na cijelo Sokolje, mislim na onu stranu okrenutu prema Zabrđu. U suprotnom smjeru se vidi Reljevo, Paljevo itd.

U pravcu Sokolja se vidi i gradsko smetljište. Od Mijatovica kose, kad se krene prema samom vrhu brda nalazi se na jedna livadu koja se zvala Prodaljka, a zatim kuća od Zorana Vaskovića. Malo kroz šumu, na nekih dvjesta metara se izlazi na Vis. Na njega se nadovezuje Rajčevina, pa onda šuma i tek nakon šume se postepeno ulazi na teritoriju brda Žuč.

Mislim da je Maks spomenuo kuću ispod pravoslavnog groblja i ispod dalekovoda, što me još više asocira da on misli na Žuč i to doista i jeste prava Žuč.

U groblju pored Zoranove kuće je pokopano mnogo mojih predaka.

Sve ovo objašnjavam da bi vam stvari bile malo jasnije. Ako se krene od Zoranove kuće niz brdo prema Zabrđu, nailazi se na kuću pokojnog Vlade Tambura. Slijedeća kuća je od pokojnog Makse Tambura ali ona je već u Zabrđu. Na pola puta izmađu Vladine i Maksine kuće, lijevo u šumi, nalazi se groblje koje se uopšte ne vidi od jedne kuće. Sva zemlja u tom dijelu je bila vlasništvo Vlade i Makse Tambur. Vlado je Maksin otac i obojica su poginuli upravo na svojoj zemlji.

Nadam se da će vam ovo pomoći da se prisjetite tih predjela. Ponavljam, kuća Zorana Vaskovića uopšte nije na Žuči, tako da vas to ne buni. U namjeri da pomogne Sabahudinu, imam i jedno pitanje za njega: "Da li je taj diverzant poginuo u napadu na Žuč ili na nekom drugom mjestu? Znaš, ipak je to malo veći prostor.

Ako se sjećaš iz kojeg pravca su išli i gdje se to desilo, nama će biti lakše da vam pomognemo. Ako neko već ima te pomenute fotografije, ja ću vam odmah reći da li se radi o obroncima Zabrđa ili Žuči.

Pozdrav svima i svako dobro.
Idi na stranu - |listaj dalje|