fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ozren - 79425 - 12.11.2012 : Jovan - best (2)

Vozuća septembar '95


Bojažljivo pišući o temi Vozuća septembar '95, zbog straha da ne budem prozvan u fazonu "šta brstiš kad tamo nisi bio" shvatio sam da bilo kakvi tekstovi o Vozućoj, barem analitički sa naše srpske strane samo mogu biti doprinos u ukidanju jednog tabua kod Srba, teme o kojoj mi najradije ćutimo.

U isto vrijeme muslimani sve ove godine obilježavaju godišnjicu ovoga događaja, ispredaju se priče o veličanstvenoj pobjedi, a klanje stotina zarobljenih srpskih vojnika koje se odvijalo tih septembarskih dana '95 godine se valjda podrazumijevalo kao šlag na tortu "veličanstvene pobjede".

Stidljivo, iza redova, sve sakrivenije kako godine prolaze (mora se zbog stranijeh ljudi) na godišnjicama se spominju alahovi ratnici iz odreda "El mudžahid" bez čijeg učešća veličanstvena pobjeda nije bila nikako moguća (pročitao sam negdje da je odred "El mudžahid" na Vozući imao oko 500 pripadnika, a gubici su im iznosili preko 100 poginulih i 150 teško ranjenih).

I na haškom procesu se Vozuća provuče između redova sa sramotnom presudom od dvije godine Deliću.

Razmjere zločina nad zarobljenim vojnicima su u rangu Srebrenice, s time da svirepost izvršenja pretežno klanjem od strane muslimana u Vozućoj ( dostojno Naserovih pohoda iz '92. godine) daleko nadmašuje po svireposti sve druge masovne egzekucije na svim stranama u proteklom ratu.

Na suđenju Deliću je dokazano da je odred "El mudžahid" izvršio zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima i da je odred bio u sastavu 3. zeničkog korpusa.

Ali eto, nekoliko puta su se oteli kontroli (nakon Podsijelova i Paljenika) i jadni Rasim Delić i njegova armija nisu mogli da ih zaustave tada a zaista su htjeli, vjerovatno su i plakali nad zlosrećnom sudbinom zarobljenih srpskih boraca...

"Zato Rasime bićeš kažnjen, ali pošto nisi Srbin umjesto 40 dobićeš dvije godine! Jer kao pripadnik naroda koji je žrtva agresora ti ne možeš biti kriv. Ti si žrtva Rasime i progutaj ove dvije godine, jer posle toga nastavićemo da rokamo Srbe s četeresticama", tješe Rasima haški djelioci pravde, a Nerma Jelačić (porparol haškog suda) prevodi Rasimu i takođe plače, jer nepravda prema Rasimu je velika i ko može ostati hladan na to konstatuje Nerma. Ali Rasim teško proguta dvije godine i nedugo poslije izlaska na slobodu preminuo je.

Velika bi bila greška sve ubijene zarobljene srpske vojnike s Vozuće pripisati odredu "El mudžahid" jer broj nestalih srpskih boraca nakon pada Vozuće 10. septembra 1995. godine uključujući i događaje iz maja i jula 1995 dostiže cifru više, više stotina.

Definitivno su i domaće muslimanske jedinice dale veliki doprinos u ubijanju zarobljenih sprskih vojnika.

Zvanično je objavljeno da je početkom 1996. razmjenjeno 157 srpskih boraca zarobljenih pretežno na Vozućoj i to je otprilike brojka preživjelih zarobljenih vojnika sa Vozuće.
Idi na stranu - |listaj dalje|