fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zepa - 79329 - 09.11.2012 : Sarajlija Grand forks - best (3)

Još nešto o stradanju kolone na Žepi


Ko god da je pravio plan i radio na njegovoj realizaciji bio je stručan u svom poslu. Kolona je propuštena kroz zaseoke, a zatim sačekana na brisanom prostoru uoči samog ulaska u klanac. Dok smo se mi motali oko popravke mosta, motorne pile se čule iza kolone i ispred kolone. Bilo nam je jasno kao dan da nema nazad a nema ni naprijed.

Pitao sam vas sa koje strane ste izvodili gađanje na kolonu. Gođenac kaže sa svi strana, ali mu to ne vjerujem. Mislim da ste dejstvovali sa desne strane kolone u pravcu kretanja. Ovo tvrdim Jer sam se kao i svi ostali pokusavao spasiti krijuci se iza kamiona sa lijeve strane.. Kamioni su nam bili jedini zaklon. Da ste pucali sa svih strana jasno je ko dan da bi i mi sa lijeve strane izginuli.

Tako ste precizno pogađali naše vozače da je to prosto nevjerovatno, a i normalno je da prvo treba da se likvidiraju vozaci da bi se zaustavilo kretanje kolone.

A za vašu informaciju, treba da znate da su ženevskom konvencijom šoferi ili vozači zaštićeni. Napad na kolonu vozila se po ženevskoj konvenciji se vrši tako da se onesposobe vozila a ne vozači.

Dobro ste vidjeli kakva je panika bila u toku napada. Ja sam to sve preživio pa mogu reći da je mene lično spasila samo moja prisebnost i nekadašnja pješadijska obuka još iz klase 1988-1989, kada sam služio JNA. U toj situaciji mi se eto probudilo sjećanje na sve te dane, puzanje, privlačenje, zakloni itd. Ali isto tako i sreća da me niste uzeli na nišan. Sa vaše strane napad na kolonu je izveden za čistu desetku, ali prosjek te ocjene kvari jedna velika ISTINA a to je da niste ispoštovali dogovor.

Vi ste bili na vašem terenu i radili ste šta ste mislili da je najbolje za vašu budućnost. Za mene je sasvim normalno da se musliman bori na muslimanskoj strani a Srbin na srpskoj, i sve one koji su se borali na suprotnim stranama protiv vlastitog naroda nikada nisam razumio.

Tada sam shavatio i to da su posade na pragama i tenkovima i transporterima, koje su bile u Podžeplju, u stvari bile velike kukavice pa za njih nemam riječi. Da su ovi sa praga i tenkova imalo htjeli da se prizovu i organizuju stvari bi se sada bile sasvim drugačije. Zahvaljujući njihovoj "hrabrosti" vi ste mogli da nas skidate ko glinene golubove što ste ustvari i radili.

Mi koji smo preživjeli vrlo rijetko smo pričali o koloni i njenom stradanju. To je bila nasa velika sramota. Čak smo jednom prilikom, dok smo boravili na Trebeviću, smijali sami sebi šta smo sebi dozvolili. Ali eto bio nam je to prvi vatreni okršaj. Poslije tog masakra smo se dogovorili da nam komandir bude pokojni Desimir Petronić, čovjek koji se jedini usudio da tu u školi dok su bili zarobljeni izađe i predstavi se kao naš komandir. Kada smo ga imenovali za komandira rekao nam je:

  • "Od danas sam ja vaš komandir, i vas više niko neće nasamariti i izigrati kao što se to desilo na Žepi!"

    I tako je i bilo! Desimir je održao svoje obećanje do kraja rata. Dele, neka ti je vječna slava i počivaj u miru!

    A vama Gođencima ne znam stvarno šta da kažem. Kažete da nije bilo klanja! Tačno je da nije bilo masovnog klanja, ali ste ipak zaklali jednog srpskog borca. To je apsolutno tačan podatak, a potrudiću se da saznam i njegovo ime. Neka mu je laka zemlja.

    Postavljate neka pitanja i sami dajete odgovore na ista. Nismo mi nikakvi ratni eksperti, stvarno vam tu ne možemo pomoći, pa stoga bar pokušajte da pišete onako jednostavno i istinito. Kad pročitam priče o ratištu kao što je Žuč ili ostale važne kote, i kada vidim kakvi komentara i dopisivanja ima među takvim borcima sa obje strane, ljudi koji su prežvjeli pakao pa ovo što se desilo na Žepi je ništa. Međutim, ovi borci sa obje strane sa Sarajevskog i Olovskog ratišta pomažu jedni drugima da nađu poginule, nestale. Uspjevaju, ali samo zato što pišu ISTINU. Zbog toga molim i Gođence za malo istine.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|