fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ozren - 79136 - 07.11.2012 : Jovan - best (1)

Nestali na Ozrenu


Nema se tu šta mnogo mudrovati i koristiti termin "nestali" u tragičnim ratnim događajima poput srpske golgote u rejonu Vozuće u septembru 1995, nego jasno reći zarobljeni, svirepo mučeni (danima) i na kraju hladnim oružjem ubijeni Srbi.

Naravno uvijek imati na umu da je određen broj zarobljenih srpskih boraca sa Vozuće preživio i razmjenjeni su početkom 1996.

Kad se neko "Usudi" sa naše strane objaviti potpune podatke o brojnom stanju srpskih jedinica na Vozućkom ratištu na početku septembra 1995. godine i brojno stanje nakon muslimanskog osvajanja šireg rejona Vozuće u septembru 1995. godine tek će se tada vidjeti razmjere gubitaka u srpskim brigadama, u kome su kroz golgotu prošle četiri lake ozrenske brigade i dijelovi brigada iz 1. krajiškog korpusa.

Što je najtragičnije bilo je dobrih jedinica sa srpske strane koje su bile na Vozućkom ratištu početkom septembra 1995. kao matična Vozućka brigada(u prvom naletu u rejonu Gostovića, 4. laka ozrenska vozućka brigada pružila je odličan otpor odredu "El mudžahid" koji je direktno udarao na centralnu srpsku liniju u rejonu Gostovića. Zbog toga je i sam portparol odreda "El mudžahid" Abu Hamza je gostujući u emisiji Telering na OBN-u prije 6-7 godina izjavio da je njegov odred u prvom satu napada imao oko stotinjak poginulih. Konačno, značajne gubitke su pretrpjeli i dijelovi 16. krajiške motorizovane brigade.

Ali za potpunu odbranu od najezde združenih najelitnijih muslimanskih snaga na čelu sa odredom "El mudžahid" koji je direktno vodio udarom na najjače srpske utvrde na Vozućkom ratištu falilo je prisustvo najelitnijih srpskih jedinica kao što su bili združeni odredi SBP. Ovdje ne govorim ne o jednom nego o svim odredima jer su razmjere skupljene muslimanske kamarile bile zaprepaštujuće velike u brojevima.

Velika je grehota što niko od pripadnika Specijalne policije nije oširnije opisao događaje iz juna 1995. godine kad su združeni odredi SBP spasili situaciju na Vanjskom prstenu. Munjevito vraćanje tada izgubljenih značajnih kota na vanjskom prstenu poput Lipe je pokazalo neosporno liderstvo SBP kao najelitnije vojne jedinice u čitavoj BiH.

Sve stručne knjige koje su objavljene poslije rata se bave analizom zaraćenih strana u BiH i svi autori su isticali osobenost srpske strane koja je imala sposobnost da kroz združene specijalne jedinice munjevito vraća velike izgubljene teritorije, a kao najljepši primjer navodi se vraćanje izgubljenih teritorija u rejonu Vozuće 1994. godine kad su poput 1995. godine združene muslimanske elitne jedinice napale cijelu liniju i imale početnih uspjeha.

Na neki način ova sposobnost je i glavni razlog držanja onolike teritorije do prve polovine 1995, ali tada dolazi do udruživanja muslimana, bosanskih Hrvata i Hrvatske armije, a mi definitivno nismo imali pet specijalnih brigada združenih odreda, pa da ih pošaljemo istovremeno na vanjski prsten, Vozuću, Treskavicu, Glamoč da ojačaju domaće jedinice.
Idi na stranu - |listaj dalje|