fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rodoslov - 78601 - 30.10.2012 : Malislatki - best (0)

Porijeklo Gazibarića


Gazibara: Prezime zabilježeno u Santovi/ Bačka/ 1720 godine, Starom Bečeju 1729 g, u selu Trešnjevici/Belica, Srbija; porodični nadimak u Lužnici/Srbija/; u selu Ravnešu u Slavoniji u XIX veku; u Hrvatskoj kod Vojnića, Splita i Grubišnog polja. Složeno je od glagola gaziti i imenice bara. Prezime je identično sa apelativom gazibara koji ima tri značenja:roda(u Gruži), patka u jednoj zagoneci i nečista žena. budući da je ovde nadimak u pitanju, sva tri značenja dolaze u obzir za njegovu etimologiju.

Prezime Gazibrić u selu Lubnici /Crna Reka/, Sremskoj Mitrovici 1727, i Kukujevcima /Srem/ 1749 g. Prezime Gazivodić u okolini Dubrovnika sa istoriskom potvrdom iz 1667 g.

Osnovno je pitanje u vezi etimonologije i semantikom ovog oblika sastoji se u tome da li je prezime/nadimak/ postalo od toponima/hidronima/ ili obrnuto.

Gazivoda predstavlja ustvari predstavlja išćezli geografski pojam. To bi bilo ono mjesto gde se može lako i bezbedno preći neki vodeni tok /Gazivoda/ili vodena prepreka /Gazibara/.

Iz knjige Dr. Velimira Mihajlovića - srpski prezimenik
Idi na stranu - |listaj dalje|