fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hadzici - 78504 - 27.10.2012 : Zoka Hadžići - best (7)

Prva ratna noć


Sarajevom već nekoliko dana odjekuju eksplozije granata. Svake noći stražarim u krugu svoje fabrike. Otkako mi je jedan bivši drug, musliman, okrenuo leđa na ulici izbjegavajući da se pozdravimo više ne idem kući. Prije nekoliko dana nam je na put izvučen kamion sa balvanima da bi nam blokirao prolaz. Naši su izvukli tenk pred kapiju i zaprijetili da će ga gađati pa je kamionu uklonjen.

Dok stražarimo, ponekad iz auta pljuju na nas i psuju nam četničku majku, iako ničim ne izazivamo takve reakcije. U obližnjoj šumi muslimani se ukopavaju, doduše samo noću. Napetost se osjeća u vasduhu.

Danas su se neke muslimanske porodice iselile iz svojih kuća koje se nalaze odmah uz našu žicu. Hadžići su napola prazni. Za svoju porodicu ne znam ništa, ali se ipak nadam da su otišli u selo.

08. 05. 1992

Sprema se oluja, još samo da zagrmi. A zagrmilo je već u toku noći. Ko je prvi počeo teško je reći. Ali mislim da su taj početak svi nestrpljivo priželjkivali, bez obzira na zaraćenu stranu jer napetost je već počela da utiče na živce. Bio sam pokraj jednog topa kada su se začuli prvi pucnji. Najprije odjeknu jedan rafal a odmah za njim i drugi. Nakon toga započe pravi rat, "za koji nije niko bio ali su se izgleda za njega svi dobro spremili".

Svjetleći meci su letjeli kroz noć tražeći svoje žrtve. Počeli su da padaju i oko nas. Iz našeg kruga niko nije pucao. Pored mene protrča desetak vojnika, zalegoše pored fabričke pruge. Neko od njih ispali rafal, a mi svi za njim. Čujem udaranje metaka oko mene. Desno od mene iz šume vidim bljeskanje. Ispalim nekoliko kratkih rafala. Bljeskanje se nastavlja. Tek kad Moca pripuca bjeskanje prestade. Naši ispališe nekoliko svjetlećih raketa. Pucanje na tren prestade, a zatim se ponovo nastavi još većom silinom. I dalje pucam u pravcu šume. Šta se to dešava i u samim Hadžićima ne znam, ali se i iz tog pravca čuje pucnjava.

Dum, dum... Začu se iza naših leđa. Dvije užarene kugle preletješe preko nas, za njima čitav niz. To je naša praga, tuče po stanici policije u kojoj su se utvrdili muslimani. Iz kuće lijevo od mene poče ta nas tuče mitraljez. Meci udariše u štit topa ispred mene. Počeh da im psujem mater a Moca se smije. I dalje pucamo u pravcu kuće. Boki ispaljuje nekoliko tromblona, ali im ne možemo ništa jer su jako dobro utvrđeni. Preko nas prelijeću meci i padaju po krovovima fabričkih hala.

Nedaleko od fabričke kapije padoše dvije njihove granate. Odmah je uslijedio odgovor naših minobacača. Onaj sa mitraljezom nas je dobro pritiskao i nikako se ne da pomaći. Iza naših leđa se začu zvuk tenka. Izvuko se iz svog zaklona. Jasno vidimo kako pomjera cijev u pravcu kuće. Duuum! Na trenutak ogluvih. Duuum! Drugi put. Sva stakla u našoj blizini su se polomila. Gledamo u pravcu one kuće. Mitraljez se ne čuje. Odjeknu ono "duuuum" i po treći put. Na kući se ne vidi ni jedna eksploziju. Pomislili smo da je promašio a da je mitraljezac pobjegao od straha. Razočarani smo u našeg nišandžiju. Tenk je ipak donio nešto dobro. Njegovo dejstvo je prekinulo bitku za tu noć. U brdu iznad nas neko doziva nekoga:

 • "Javi se bolan!".

  Izgleda da je taj jadničak platio glavom već u prvim satima rata.

  Kada je svanulo, na onoj kući ugledasmo tri rupe. Ništa nam nije jasno. Nišandžija nam kaže da su mu granate bile školske. Duboko je razočaran sa čime su ga poslali u rat. Ali, sada je ubacio prave!

  Te noći nismo imali ni ranjenih ni poginulih. Umor i san su nas savladali. Svi izbjegavamo stražu, ali ipak neko mora i to da odradi.

  Uključim radio. Svuda se priča samo o ratu i pucnjavi, ali mene to baš i ne zanima. Tražim muziku. Na jednoj radio-stanici se upravo emituje "'Cause You are Young", dobro nam poznata pjesma koja je osamdesetih godina harala sarajevskim diskotekama. Jedan od mojih kolega sa posla, Cober, inače okorjeli roker, kaže:

 • "Pusti malo metala!"

  Dida mu odgovara:

 • "Malo ti ga bilo noćas, a međede?".

  Njegov komentar izaziva smijeh i samim tim opuštanje.





 • Idi na stranu - |listaj dalje|