fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_pale - 77679 - 30.09.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (5)

Rajko Kušić


Rajko Kušić. Šta reći za takvog čovjeka. Naprosto ne znam kako početi! O njegovoj sportskoj prošlosti sve je rečeno samim time što je bio svjetski prvak u džudou.

Svi se sjećamo početka rata i prvih barikada, "Holiday Inn" i njegovog hapšenje. I onda, kada su ga uhapsili onako svezanog su ga držali i bojali ga se kao zmije otrovnice.

Nedavno sretoh jednog momka sa sarajevskog asfalta, sada već čovjeka od 45 godina. Nešto se zapričasmo o ratu pa spomenusmo i Rajka. On mi ispriča da, kada su uhapsili Rajka, neki jadničak je, ne znajući ko je Rajko Kušić počeo da se mota oko njega i da ga provocira. U tom momentu je u prostoriju ušao i Juka Prazina pa tom provokatoru rekao:

 • "Da li ti, bolan, znaš šta radiš i koga provociraš? Pa sada da mu odvežem samo jednu ruku, on bi te ne samo rastrgao nego i sve nas ovde zajedno sa tobom!"

  Svi oni koji su poznavali Rajka imali su i strahopostovanje. Na Palama je imao veoma dobru grupu odabranih momaka, sve jedan bolji od drugoga. Zvali su se Kušićevi lavovi. Jedan od njegovih boraca je i moj prvi komšija na Palama, pa sam ga tako i par puta vidio izbliza i razmjenili smo par riječi, mada nikada nismo pričali o ratu ili nekim tadašnjim zbivanjima. Ljudina!

  Sjećam se kao sad, kada javiše da je poginuo Rajko Kušić, a mi svi:
 • "Gdje? Kako? Ma daj! Nemoj zezati!"

  Vladala je grobna tišina i niko nije mogao da vjeruje. A onda, kada nam rekoše da je poginuo u saobraćajnoj nesreći, tek onda smo mislili da nas zezaju!

  U to vrijeme se moglo na prste jedne ruke prebrojati koliko je vozila u toku jednog dana prolazilo putem Mokro - Pale. Za Kušića kažu da je poginuo negdje u blizini Sumbulovca. Prevrnuo se sa terencom. Tada je vozio Nisana Patrol.

  Mada se tada nije o tome baš mnogo pričalo, danas postoje naglabanja da je i ubijen i da je sve to došlo od strane Momčila Krajišnika. Kažu da mu je Rajko smetao! Za mene je nelogično da se, ako se radi o nesretnom slučaju kao što je navodno bila Rajkova pogibija, sada stvari pripisuju nekome drugom. Ovo je vjerovatno zbog toga što je u ratu bilo jako čudno kada jave da je neko poginuo u saobraćajnoj nesreći. U isto vrijeme, poznavajući Rajkovu biografiju i njegove sposobnosti, baš je nekako nevjerovatno da upravo taj čovjek pogine na taj način. Navodno je autom udario u stijenu i otišao u provaliju. Negdje sam pročitao kako se navodno znalo i prije tog udesa da je vozilo imalo nekakvih problema sa točkovima. Ja lično mislim da Rajko nije bio toliko neoprezan pa da sjeda u pokvareno auto. Pored toga, kako baš da se namjesti da bude sam u vozilu, što je kod njega baš bila rijetkost? Džudisti su ujedno i najjači sportisti, ali džaba ti sve ako nemaš mozak. Rajko nije bio naivan i sirovina, u to sam apsolutno siguran! Zbog toga lično mislim da Rajko nije poginuo već da je ubijen. Siguran sam da nisam jedini koji tako misli!

  Kad sada, posle svih ovih godina, vratim film unazad zapitam se kako to da su baš svi paljanski komandanti tako lako odlazili. Jedino što mi pada na pamet jeste da su Karadžić, Krajišnik i drugi planirali da naprave jedno malo, privatno carstvo na Palama. Pogledajte sada, ona Krajišnikova vila stoji zapuštena i nezavršena. Bojali su se oni krajnjeg ishoda i ljudi kao sto su bili, Kušić, Švabo, Lolović i Srđan.

  Kada spomenuh Pale i Karadžića lično mislim da je on htio ostati na teritoriji Sarajeva, recimo Ilidža, Grbavica, sve bi se nekako drugacije završilo, čak mislim mnogo bolje. Ali eto, nije svačije kroz selo pjevati pa ni moje da sada komentarišem.

  Željko me zamoli da napišem nešto o poginulim junacima, a ja izgleda odoh previše daleko!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|