fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bratunac - 73611 - 05.09.2012 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (0)

Bratunačka brigada


Željko,

ne bih se čudio da je to istina jer sam već ranije nalazio na nekom muslimanskom sajtu spisak poginulih pripadnika Bartunačka brigade na kome je bilo negde oko 600 naših boraca.

Što je mnogo, mnogo je! Samostalni bataljon Skelani je baš u negde krajem 1992 ili početkom 1993. godine potpao pod Bartunačku brigadu. U toj brigadi je bilo dosta boraca iz Srebrenice. Napisaću i o tome.

Na Vikipediji ima dosta podataka pa bih voleo da neko piše i o tim bigadama.

Vaske,

da ne bi bilo zabune hoću da naglasim da podatak od 635 boraca poginulih u Bratunačkoj brigadi apsolutno tačan. Naravno, vrlo je moguće da su neki borci greškom izostavljeni sa spiska.

Za svakog borca imam ime, datum i mjesto rođenja, kao i datum i mjesto pogibije. Bratunčani su bili jako dobri pa su u taj spisak uključili i petnaestak poginulih dobrovoljaca iz Srbije.

Primjera radi, Dimitrijević (Bogoljub) Milija je rođen 27.08.1964 godine u Rosuljama a poginuo 25.03.1993. godine na Majorovom grobu. Igrom slučaja, jedna jedinica iz 2. romanijske brigade je samo nekoliko dana nakon njegove pogibije došla na ispomoć na tu kotu. U toj jedinici sam bio i ja, a moj boravak na toj predivnoj lokaciji sam opisao u mojoj priči "Argeta", koja je najpopularniji članak svih vremena na ovom portalu.

U Skelanima sam upoznao i Dragana Debelnogića, koji je inače porijeklom sa Sokoca. On je u to vrijeme bio komandir jednog specijalnog voda i svakodnevno je išao u izviđanje u neutralnu zonu. Sjećam se dobro, uvijek se spuštao nekom vododerinom, koja se nalazila upravo ispred moga rova.

Dragan ti je moje gore list, tj. porjeklom iz Podromanije. Koliko me pamet služi, na početku rata je u Sokocu imao nekakvu avanturu, pa je tu bilo i iskakanja kroz prozor, a zbog ljubomornog muža morao da pobjegne u Skelane. Nakon rata je napisao nekakvu knjigu koja se pojavila u Hagu kao dokazni materijal protiv Srba...

Inače, u Skelanima sam se iz prve ruke naslušao svakakvih priča o zločinima muslimana nad srpskim civilima. Ono što ti prosječan čovjek sa tih prostora može da ti ispriča za jedan sat mnogo je jače i upečatljivije od svega onoga što se možeš pročitati na internetu. Primjera radi, sjećam se jednog mladića, mislim da se zvao Branko, kome su mudžadehini pobili kompletnu porodicu: oca, majku, ženu, djecu, brata i bratovu porodicu... Branko je preživio zbog toga što je u trenutku napada na njegovo selo bio u smjeni. Priče koje sam čuo od njega su jezive! U potpunosti razumjem njegovu mržnju prema muslimanima iz Srebrenice, i ne bih ga ni za trenutak osudio da je ubio i stotinu muškaraca nakon njenog pada...

Inače, Srbi iz okoline Srebrenice su jako dobri i pitomi. Istinski su vjernici i domaćini. Imaju dobru dušu, pa kada uđeš u njihovu kuću oni će na sto staviti sve što imaju. Posebno su lijepa njihova imena i prezimena - prava srpska.
Idi na stranu - |listaj dalje|