fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zepa - 70987 - 24.06.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (1)

Žepa i stradanje kolone


Pozdrav svima,

Gođenjac, vidiš dobro si rekao, ne zna se kome je bilo gore. Ništa se tada ne bi dogodilo da ne dođe do napada na kolonu. Rekoh ti da sam pronašao svjedočenja Srbina Todorović Milorada i muslimana Lilić Smaila. Iz njihovog svjedočenja koje je približno tvom i mom i ti i ja smo propustili neke događaje što je sasvim normalno jer nismo svi mogli biti u isto vrijeme na istom mjestu. Sad ću da ubacim jedan članak iz Smailovog svjedocenja:

"Then the oath was signed and all conscripts were obliged to do it, so I did it too. Then I was sent to work, and I had to do physical labor. At that time the unit in our area had two snipers carried by Kamenica Hamza and Čardaković Emin. Ridžail Ramiz, Džebo Rahman, Muratović Hamed and Lilić Nasko were distinguished for their extremism. "

Vidiš ovdje on navodi da poslije zakletve i njenog potpisivanja bio je raspoređen u radni vod. U to vrijeme u jedinici su bila dva SNAJPERA jedan je bio u rukama Kamenica Hamza a drugi kod Čardaković Emina. Takođe navodi pomenute osobe koje su bile poznate po svom ekstremizmu. Smail ovdje takođe opisuje do samih detalja kako se odigrao napad na kolonu, izgleda nije izostavio ništa.

Meni lično je pomogao, kao i ti, da nađem sve što me je interesovalo. Čitajući njegovo svjedočenje vratio mi je kompletnu sliku svega. Od prvog do zadnjeg dana. Kao što sam naveo u takvoj situaciji kad se nađe čovjek teško je skontati gdje si, šta si, kuda... Zahvaljujući njegovoj priči ja sam zaključio da sam prošao kompletno stradanje kolone, od zadnjeg dijela do prednjeg pa u šumu pa iz šume na njen rub pa nazad u šumu.

Za zarobljene u školi, niko stvarno nikada od tih zarobljenih nije rekao ništa loše o odnosu prema njima kao što sam i naveo. Ali je bilo lošeg odnosa prema zarobljenim koji su ostali dole na mjestu stradanja. Ako si pročitao svjedočenja Lilić Smaila, sve će ti biti jasno. Možda nisi bio tu u to vrijeme. Evo i još jedno Smailovo svjedočenje o paljenju:

"I have heard that during this struggle Sarija Nuhanović, from Brložnisk, set a car tire on fire and threw it among army vehicles, what caused vehicles in convoy to burn. "

Kaže da je Sarija Nuhanović iz Brložnika zapalio automobilske gume i kotrljao ili bacao ih prema vojnim kamionima što je izazvalo paljenje konvoja.

Spomenuo si da ne znaš ništa o paljenju dvanaest zarobljenih. Kažeš da sam ja to negdje čuo, tačno je čuo sam to prošle godine, ima snimak na youtube, isti taj snimak je Željko Tomić postavio na ovaj forum na stranici Žepa, pa ga pogledaj.

Za HELIKOPTER, da bio je jedan, sanitetski sa oznakom crvenog krsta i prebacio je najteže ranjenike do bolnice u Sokocu. Nije se vraćao tamo vamo samo je obavio jedno letenje.

U svjedočenju Lilić Smaila, on navodi da je Čardaković Ramo na kraju svega izjavio da je napad na konvoj bio greška i da to nisu trebali da urade.

Poslije svega što sam pročitao u vezi tog svjedočenja, našao sam se u svemu tome kao i istinu.

Sve sumnje i priče o prodaji Srba, te namještaljki da bi se ubio neki Elek, ili to da nas je Dragan Šuka odveo na klanje meni više ništa ne znače nakon pročitanog svjedočenja od Todorovića i Lilića. Ako je neko uspio da pročita njihovo svjedočenje sve će mu biti jasno kao i meni samom šta se tu desilo. Dogovor je bio da prođe kolona no međutim , došlo je do napada i dalje se zna...

Napadi na konvoje su tada bili učestali u svim djelovima Bosne. Sjetimo se samo Dobrovoljačke, Tuzlanske, pa i ove Žepske kolone. Negdje u isto vrijeme se desio i napad na kolonu kod Šekovića, ili gdje već to bi.

Rat je već bio počeo a mi Srbi smo se do tada uvijek držali oko puteva i kolona. Sam početak rata niko nije toliko vodio računa kako se ide u konvojima i kako se oni obezbjeđju pa smo našim životima plaćali prolaze.

Poštovani,

vjerovatno misliš na napad na kolonu kod Konjević Polja.
Idi na stranu - |listaj dalje|