fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zepa - 70479 - 19.06.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (3)

Žepa i stradanje kolone


Kako kaže naš narod, nikad ne reci nikad. Vi ste bili na dobrim položajima i mjestima tako da ste bili u mogućnosti da gledate sve što bi rekli odozgo. Među nama je zavladala opšta panika i haos. Imali ste pregled na sve što se događalo.

Niko vas lično nikada nije osuđivao za sve što se desilo. Uvjek se stradanje kolone pripisuje Draganu Šuki, koji i jeste jedan od komandira koji su nas odveli u klanac. Mi obični vojnici nismo znali ni gdje je to ni kakav je teren, ni ko tamo živi. Sa Draganom Šukom su komandovali zajedno, Jokić Novica i Pavlović Zdravko. Možeš li se prisjetiti kako je izgledao komandant koji je okolo pucao sa pištoljem?

I na kraju, imaš li ikakvih informacija da li je bio dogovor o mirnom prolazu ili se to nikada nije ni dogodio.

Za pomenute rovove kažem ti da sam išao u obezbjeđenje okoline dok se most popravljao, i na samom raskršću, sjećam se da put preko mosta odvaja desno kad se dolazi iz pravca tvoga sela, a jedan ide lijevo. Na tom mjestu sam otisao znaci lijevo od puta i ušao u šumu nekih možda dvadeset do trideset metara a možda i manje i naišao sam na neku vrstu rova ili zemunice. Sjećam se dobro da je vatra tek bila ugašena, u rovu od dasaka napravljen je krevet ili klupa, pokrivena ponjavom, i u samoj blizini rova a bila je tu i plinska boca narandžaste boje zapremine tri litra, dobro se toga sjećam.

Kažeš da se napad desio sasvim spontano, ali jedna je istina da su oklopna vozila kao i druga vozila koja su bila u prvom djelu za koja ti kažeš da su propuštena u šumu i tamo bila spriječena na dalji prolaz, jer se prvi tenk nasukao na balvane i proklizao pa se nije moglo proći dalje. To mi govori da su i ti balvani već bili postavljeni prije našeg dolaska. Most je bio onesposobljen a ne uništen. Grede su bilo ostavljene pored samog mosta, kao namjerno, da li zbog vas u slučaju da vam most ponovo zatreba ili je možda zbog nas da se nekome da neki znak da ste tu.

Ako imaš vremena opiši i ti kako se sve to dogodilo.

U svakom slučaju, hvala ti na javljanju. Nas su poslije te bitke svi i onako ismijavali, rekli su nam da je bolje da ćutimo i nikada to ne spominjemo. Kažu sačekali vas mještani i naprašili vas momački. Tačno je da ste nas sačekali i dobro nprašili. U svakom slučaju bili smo ljudstvom i tehnikom 100% moćniji, a dozvolili smo da nas tako udesite. Stvarno jedna velika sramota, ali i istina. Panika i vaš iznenadni napad su odradili svoje.

Ako nadjes vremena napisi ponešto, kao sto si i sam rekao istina je jedna i svi zaslužuju da je znaju.

Pozdrav
Idi na stranu - |listaj dalje|