fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zepa - 70452 - 18.06.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (0)

Žepa i stradanje kolone


Da, dobro pitanje "Šta ćemo mi na Zlovrhu". Ni mi to nismo znali. Za tog domaćina Duška sam i naveo da je izašao ispred nas i upozorio nas da ne idemo dalje. Takođe sam objasnio da smo bili VRS, a ne JNA. Mladi vojnici tadašnje JNA su bili na Zlovrhu.

Zašto smo i pored upozorenja ušli u selo? Vjerovatno jer je postignut sporazum da prođemo. No, međutim, bi šta bi.

Isto tako, može se i vidjeti iz dodatih snimaka, da su sela sravljena. Ništa se ne bi desilo ni tim ljudima ni njihovim imanjima da su nas na miru pustili da prođemo, jer sam bio tamo i očevidac sam tih događaja.

Kada je rađena akcija našeg izvlačenja, mislim da je svima iz tih sela, uključujući i pripadnike Zeleni beretki, bilo jasno kako ide kolona koja prolazi u miru. Ni jedan metak nije ispaljen sa naše strane!

Na izvlačenju se dobro vidi čak i iz priloženih snimaka, kako su prošli oni koji su kolonu napali. Sami su krivi za svoje gubitke kako ljudi tako i imovine. I na strani mjestana Gođenja i Zelenih beretki takođe je bilo velikih gubitaka, samo što se to nigdje ne pominje. Oni su napali kolonu koja je mirno prolazila, bez obzira da li smo mi VRS, bili prevareni od strane naše komande, mi ipak nismo ni jedan metak opalili. I svi se predstavljaju kao veliki heroji koji su napali po njihovim rijecima 500-600 četnika, deset tenkova itd...

Na Youtube ima i snimak: "Bitka u Budučinom potoku 4. i 5. juni 1992".

Kad su već bili toliki heroji što to ne pružiše jak otpor kad je došla VRS da nas izvuče. Tada su pokazali svoje pravo lice, nisu se suprostavili VRS, onako pravo vojnički. Tada nisu mogli da prave sačekuše. Nisu imali pojma šta ih je snašlo. E, da mi nismo poštovali dogovor o mirnom prolazu tako bi izgledao i naš ulazak u ova sela.

Napadnuti smo tog 4. juna, mučki iz zasjede, prevareni, naivni.

Kažu da se žrtve u VRS pripisuju kapetanu ili majoru Draganu Šuki. Isto tako žrtve koje su pale na suprotnoj strani među pripadnicima Armije BiH mogu se pripisati svima ovima koji su napali kolonu, jer su upravo oni krivi za sve što im se desilo kasnije u toku našeg izvlačenja.

Prilikom izvlačenja je takođe pokazano kako izgleda kada se ide u zauzimnje Zlovrha, a mirnim prolaskom kolone se pokazalo kako se ide u dopremanje hrane na Zlovrh.

Istina je jedna i svi zaslužuju da je znaju!
Idi na stranu - |listaj dalje|