fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zepa - 70380 - 14.06.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (0)

Dopuna tekstova


Nakon svega što sam napisao iz svog doživljaja na Žepi, uvjek sam izostavljao imena. No slučajno sam pregledao sve svoje članke i spustio stranicu do kraja. Vidio sam da ima mnogo podataka, i imena boraca koji su tu bili.

Pa da i ja malo pojasnim. Navedeno je da je Šuka Dragan bio kapetan. Nama se na Turističkoj ravni predstavio kao major. Komandant koji je bio ranjen u ledja na samom početku je Jokić Novica i podlegao je ranama kao što sam i naveo. Čovjek koji je mnogo pomogao oko naseg izvlacenja a kasnije i poginuo na Čolinoj kapi kada smo uništavali snajperska gnijezda je bio Lolović Milorad. Nažalost, njegova pogibija jos nije rasvjetljena. Zadnje što znam je da ga je naš trocjevac pogodio u leđa. Trocjevac se nalazio iza naših položaja. Koliko je to sve istina ja ne znam, tako se pričalo tih dana.

U tekstu pod nazivom "Brašno" sam naveo da se među zarobljenicima, kada su muslimani tražili da se javi komandir, dobrovoljno javio čovjek po imenu Petronić Desimir sa Pala, inače svima poznat kao Dele. Nažalost ni on nije više među živima. Umro je.

Navedeno brašno se tada trebalo dopremiti i razmjeniti za zarobljene i mrtve, ali kako se ja sjećam, pošto je došlo do našeg spašavanja i izvlaCenja mislim da se to nikada nije desilo. A i ako neko ima podatak da jeste jos bolje da dopunimo i razjasnimo sve detalje.

I još jedan podatak! Pošto nisam bio među zarobljenima, kasnije sam na položajima oko Sarajeva, tj. na Trebeviću mnogo bolje upoznao ljude sa Pala i provodio ratne dane sa njima. Između ostalog, ispričali su mi kako se desilo to zarobljavanje pa ću i to opisati.

Čovjek koji je tražio da se javi osoba koja je komandant među zarobljenima je navodno bio Murat Šabanović. Znate ono:

  • "Murate, nemoj dizat' branu, Murate!"
  • Idi na stranu - |listaj dalje|