fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zepa - 70310 - 13.06.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (4)

Žepa i stradanje kolone (4)


Kao što sam već ranije pomenuo, mi treba da nastavimo putem koji ide desno, preko mosta. Problem je što je most srušen. Glavne grede koje nose most sa obale na obalu su još uvjek tu, ali su poprečne grede su skinute i ostavljene tu sa strane. Naredba je da se most popravi. Čujem da neko spominje tenkistu i da on treba da donese nekakav tenkovski metar, koji mu navodno pokaze da li taj most može da izdrži tenk ili tako nešto slično.

Naredba je da siđemo sa kamiona i obezbjedimo prostor oko mosta, dok se isti ne popravi. Ja sa jednom grupom odlazim u pravcu put koji odvaja lijevo. Na par metara prije raskrsnice odlučih da uđem u šumu i da odatle osmatram. Sa moje desne i lijeve strane borci uradiše isto. Nismo bili baš rame uz rame jedan drugom, ali smo se vidjeli dosta jasno. Nailazim na neku vrstu zemunice, rova, ni sam ne znam kako da to da nazovem. Razgledam okolo i ne vidim nikoga, polako prilazim. Vidi se i žar od vatre koja nije ugašena već je samo prestala da se loži pa je žar još uvjek tu. Desno od vatre naiđoh i na drvenu klupu prekrivenu ponjavom. U jednom kraju te zemunice spazih i jednu plinsku bocu od neka tri litra.

Zastao sam tu i pomislih da sam dovoljno ušao u šumu i da ne treba da idem dalje. Zauzeo sam zaklon i čekao. Iza mene čujem ljude koji popravljaju most. Poslije izvjesnog vremena začuh naredbu za pokret, tj. da svi uđemo u kamion. Nasa Lada Niva, u kojoj su se vozili komandiri, je stajala na putu iznad mosta i još uvjek nije prešla most. Začuo se pucanj, pa zatim još dva. Komandir viče da se ne puca, i da se penjemo na kamione jer idemo dalje.

Opet pomislismo da je neko, ponovo iz straha, pucao nehotice, no javiše da je Lada Niva pogođena u krov. Vidim da je vrag odnio šalu što bi naš narod rekao, pa odlučih da se ne penjem na kamion već da pregazim potok, pa se nađoh u prvom djelu kolone. Prilazim jednom od komandira i kažem mu da sam naišao na rov, i opišem mu kako je to izgledalo, ali on samo odmahnu rukom.

Našli smo se na brisanom prostoru između mosta i šume u koju je taj put kojim smo trebali da nastavimo ulazio. Počela je paljba sa suprotne strane mosta. Bila je pojedinačna, ali česta. I svaki metak je pogađao. Vidim jednog od komandira kako leži između kamiona i lijeve strane puta. Iznad puta tj. sa lijeve strane je brdo a sa desne strane je klanac, strmo se vidi nekakav kanjon. Desno se ne može, ili pravo pa u šumu ili lijevo u šumom obraslo brdo. Do ulaza u šumu tj. ako nastavim putem pravo imam nekih tri stotine metara. Da li ću uspjeti da se sklonim odavde? Prilazim komandiru koji već leži, ali je još uvjek pri sebi . Vidim ogromnu ranu na njegovim leđima. Onako ležeći , drži se jednom rukom za leđa, malo ispod rane i govori borcima šta da rade, gdje da idu. Borci su se toliko zbunili da nemaju blage veze kud će i šta će. Ne mogu da vjerujem svojim očima! Trče okolo kao muve bez glava, ne znaju gdje đe i šta će, deru se i viču.

Kleknem pored komandira i pitam ga da mu pomognem, na šta mi on odgovori da bježimo u šumu. Potapša me svojom rukom po čizmi u predjelu lista i kaže:

  • "Idi, idi naprijed!"

    I tako je i bilo! Nastavio sam, našao sam se pored kamiona a na njemu ljudi leže jedan preko drugog, deru se i viču "vozi, vozi". Pucnji se i dalje ponavljaju, ali samo jedinacna paljba. Iznad moje glave je na neka dva do tri centimetra profijukao metak. Okrenem se i vidim da je prošao kroz starnicu od kamiona kao kroz sir. Kažem im:

  • "Ljudi, siđite sa kamiona, pobiće vas k'o zečeve. Siđite!"

    Međutim, niko i ne pomišlja da to uradi. Svi leže, ne mrdaju i ne pružaju nikakav otpor. Kamion je stao, vozio ga je mlad momak, sjecam se imao je tamnu put i kovrdžavu crnu kosu koja mu je bila onako duga ali ne duža od ramena. Bio je visok jedno metar osamdeset. Nas nekoliko se sakrilo sa lijeve strane kamiona. Moramo se probiti do šume. Izgledalo je tako blizu, a bilo je tako daleko.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|