fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

borci - 69713 - 23.05.2012 : F-16 Brioni Vogošća - best (0)

O muslimanima u VRS


Max,

sem dvojice ili trojice muslimana koji su bili u miješanim brakovima, nisam imao prilike da ratujem zajedno sa muslimanskim borcima obučenim u srpsku uniformu. Međutim, znam da ih je bilo dosta na drugim ratištima i u drugim dijelovima RS-a.

Naravno da ih ne cijenim ih baš mnogo, jer su njihovi motivi za borbu bili potpuno različiti od npr. tvojih. Ne možeš reći da su se oni borili za Republiku Srpsku sa istim žarom i voljom kao ti za Bosnu i Hercegovinu.

Ti kažeš da su oni ugradili svoje živote u Republiku Srpsku? Pa sigurno 80% muslimana i Hrvata u Bosni uopšte ne priznaje Republiku Srpsku i traži njeno ukidanje. Ne moraš mi slati spisak njihovih imena, samo mi reci koji je bio nihov motiv da se bore protiv svog naroda? Sve mi je to pomalo nelogično.

I još nešto. Velika je razlika u upoređivanju ovog slučaja sa harmonikašem i ovih muslimanskih boraca iz BiH u srpskoj vojsci. Harmonikaš je iz Beograda, a borio se u Bosni na vašoj strani. Zamisli da je 1999. npr. Nazif Gljiva otišao na Kosovo i borio se u srpskoj vojsci. Proglasili bi ga za ludaka.

Ne želim da se prepucavam s tobom, jer vidim da si pobrao velike simpatije skoro svih forumaša, koji trenutno aktivno učestvuju u ovim diskusijama o ratu, ali želim da ti dam neke smjernice s kojim bi nastavio svoju objektivnu i iskrenu monografiju, ispunjenu tolerancijom i umjerenošću.

P.S. Potpuno se slažem sa pisanjem izvjesnog Sarajevca. Iskreno i veoma tačno izlaganje. To je ono što je potrebno ovom forumu.
Idi na stranu - |listaj dalje|