fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 69206 - 08.05.2012 : Max Sarajevo - best (0)

Ježevi


Pravi,

U potpunosti se slažem sa tvojom analizom, naša komanda je bila u pravu, tada to nisam mogao shvatiti, u tim danima sam mislio da nije cilj uči u Vogošću. Tek poslije, kako je rat trajao počeo sam povezivati i razumjevati neke stvari.

Bio je to period mladosti i ludosti. Ja i moja ekipa smo bili previše hrabri u odnosu na godine koje smo imali. Tada nisam znao čitati karte i marginalne informacije, nisam znao šta su MEP-ovi, infiltracija itd., da više ne nabrajam, sve sam to učio u pokretu i na brzinu.

Kad je riječ o čuvanju ljudi, 95% momaka iz moje jedinice je poginulo od granata. Od metaka i bombi smo se koliko-toliko mogli saćuvati. Sve rane koje nosim po tijelu su od gelera, što od bombi, što od tromblona, jedna je od granate ali to nije bitno. Poenta je u tome da se od granata rijetko ko mogao sakriti.

Imam dva pitanja:

Prvo pitanje: po tvojim saznanjima do kada smo držali dio Mujkića brda/Ježeva?

Ovo pitam jer sam nekoliko puta lično bio na dijelu koji smo držali, prvi put u januaru '93 godine, a u narednim mjesecima još nekoliko puta. Koliko se sjećam taj dio linije koji smo držali je bio uklinjen.

Jedan moj prijatelj je poginuo na tom dijelu 12. 01. 1993, pisao sam prije o tome.

Drugo pitanje:

Volio bih da ako možeš napišeš analizu ili tvoje viđenje vaše operacije "Bosna '92". Naređenje za nju je napisano 14. 09. 1992. godine os strane, komande SRK, borbeno naređenje op. br. 1 i trajala je od 18. 09. do 23. 09. 1992, pravac Kota 850-Tri bukve-Orlić frontalno Orlić-Volujak.

Ako si o tome već ranije napisao vjeruj mi da nisam uspio nači.

Mnogo pozdrava,
Max
Idi na stranu - |listaj dalje|