fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68952 - 29.04.2012 : Max Sarajevo - best (0)

Dopunska objašnjenja


Pozdrav svim učesnicima na forumu!

Odgvor za F16 Brioni:

Želio bih prvo da razjasnimo neke detalje: Od 5. decembra 1992. pa do 15. decembra 1992. godine vodile su se konstantne borbe na dijelu od Orlića, preko Kote 850, Jezera, Golog Brada do Visa. Evo ti po datumima da ti bude jasnije:

 • 5. i 6. decembra 1992. godine - probijamo linije na Orliću, slijedi nastavak prema Koti 850
 • 8. i 9. decembar 1992. godine - Padaju Kota 850, a 2. Viteška zauzima Vis
 • 10. decembra 1992. godine zauzimamo Jezera.
 • od 11. do 15. decembra nastavljamo sa napadima na Golo Brdo.

  Tačno je da sam naveo da smo sa padom Golog brda 15. decembra trebali nastaviti dalje. Plan komande je bio da je padom tj. zauzimanjem Golog brda kraj borbenih operacija.

  Moje mišljenje je bilo da smo operacije trebali nastaviti u kontinuitetu tog decembra 1992 godine. Razlog za to je da Vi ne bi imali vremena za konsolidaciju i bolje organizovanje oko uspostavljanja, formiranja i utvrđivanja linija.

  Pravi ispavi me ako griješim.

  Nakon 15. decembra borbena dejstva sa naše strane su utihnula. Nastavljena su tek 27. decembra 1992. godine kada je rahmetli Hakija Mršo pkušao napad na Mujkića brdo.

  E, sad u periodu od 16. do 26. decembra ste imali dovoljno vremena da se konsolidujete i organizujete, kao i to da koliko toliko učvrstite linije.
  Sjećam se da sam bio iznenađen kada sam 23. decembra prilikom izviđanja u dijelu ispod Golog brda prema Kutama vidio da ste u par dana uspjeli da učvrstite liniju i da se u 50 metara nalazi 8 do 9 rovova ( dobro utvrđenih bunkera).

  Zašto sam bio iznenađen pa iz razloga što sam se nekoliko dana prije spuštao pa mogu reči do livade iznad kuća u Kutama ( pedesetak metara od kuća) gledano sa Golog brda prema Petlji. Nije bilo ni žive duše. Liniju ste formirali mogu reči preko noći.

  Taj period, hajde da kažem prestanka borbenih operacija, od 15. do 23. decembra ste dobro iskoristili.

  Sada da se nadovežem da su dejsta potpuno stala poslije 27 decembra.

  Moraš se sjetiti da su borbena dejstva stala i u januaru 1993 ( mislim do 10 . januara) zbog pregovora u Ženevi. Bilo je onog prepucavanja i granatiranja, ali napadne aktivnosti ni sa jedne strane nisu izvođene.

  Nastavak je uslijedio, ali bez bitnih rezultata poslije 10 januara. Prvi pravi i ozbiljniji pokušaj napada (poslije onog 27. decembra) je bio kako sam naveo tog 19. februara 1993. godine kada je poginuo moj prijatelj Rahmetli Aga.

  Za diverzanta na Ježevima provjeri datum ranjavanja tog tvog prijatelja.

  Za mene su datumi veoma bitni.

  E, sada za našu artiljerijsku pripremu:

  Moram te ispraviti, preskačeš vrijeme i postavljaš mi pitanje za naše napade 12. juna 1993. godine, pa se među učesnicima foruma stiće utisak da smo mi od decembra '92. pa do jula '93. godine konstantno napadali.

  Opet, hronološki gledano operacija "Prsten" se dešavala od 2. - 3. jula do 28. jula ( možda čak i do avgusta, ali borbene aktivnosti one žešće i teže su bile do 28 jula).

  Pravi i ja smo već o tome malo diskutovali.

  Kao što navodiš tih pet granata je bilo sve što smo imali za tenk. ipak bila je to 1993. Jedna ako ne i najteža godina. Nije smjelo biti greške. Bilo ih je još nekoliko za ZIS.

  Nismo imali, to odgovorno tvrdim, adekvatnu artiljerijsku pripremu. Na jednu našu palo je najmanje onako ofrlje da napišem 10 do 15 vaših granata. Ratovali smo na dva fronta.

  Ako imaš dnevnik volio bih i zamolio bih te da mi kada postaviš pitanje navedeš i datum ako ništa bar približno.
  I da ti ne ostanem dužan, za odgovor po mojoj evidenciji nemam podatak za onu granatu da je pogodila u spavaonu, na sreću po datumu koji si naveo nemam evidentirano da je neko poginuo taj dan, a opet što ja nemam ne mora značiti da se to i nije desilo.

  Nadam se da sam ti sad uspio bar malo pojasniti.

  Mnogo pozdrava
  Max
 • Idi na stranu - |listaj dalje|