fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rogatica_politika - 35584 - 19.07.2011 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (0)


Rogatica 18. 07. 2011
PRESS RS
Piše: Maja Bašić
SINDIKALNI FUNKCIONER VATROGASACA PAO U NEMILOST

Otkaz zbog brade

Demode - Starešina Miroslav Gluhović u rešenju o otkazu optužio Tihomira Papricu da je sakrio važan dokument i naveo da njegov izgled "nije primeren pozivu". Paprica tvrdi da je reč o osveti

Gluhović mi se sveti... Tihomir Paprica

Miroslav Gluhović, starešina rogatičke Teritorijalno-vatrogasne jedinice, dao je otkaz Tihomiru Paprici, inače predsedniku sindikata, zato što je navodno sakrio sporazum s načelnikom opštine o isplati plata, ali i zato što nosi bradu!

Da apsurd bude veći, Gluhović je Papricu udaljio s posla dva dana pre nego što mu je uručio rešenje o prekidu radnog odnosa, i to bez prava na otkazni rok i žalbu!

Tražiće i plastičnu operaciju

Ogorčeni Paprica kaže za Press RS da je pao u nemilost zbog istrajne borbe za prava zaposlenih i upornih zahteva da im se isplate razlike u plati, topli obrok i regres iz proteklih godina! Očekivao je Gluhovićevu osvetu, ali poručuje da će zbog nezakonitog otkaza tužiti i firmu i njega!

 • U rešenju o otkazu navodi se da sam otpušten zbog neprimerenog izgleda, drskog i uvredljivog ponašanja prema šefu, te krađe sporazuma s načelnikom opštine, s kojim, međutim, radnici nisu saglasni! Ništa od toga nije tačno, a razlog otkaza leži u činjenici da sam svojski zastupao prava 18 vatrogasaca i javno progovorio o katastrofalnim uslovima u kojima radimo! Zaista ne znam šta Gluhović podrazumeva pod neprimerenim izgledom jer, da bih mu izašao u susret, izgleda da je trebalo da izvršim plastičnu operaciju - kaže Paprica.

  Traže zaostale plate i nadoknade...

  On podseća da potraživanja radnika za 2009. godinu iznose 130. 000 maraka i naglašava da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu doneo presudu po kojoj je Teritorijalno-vatrogasna jedinica dužna da im isplatiti sva dugovanja!

 • Podnećemo tužbu i za dug iz prošle godine, koji takođe iznosi oko 130. 000 maraka. Nema sumnje, i ova tužba će biti rešena u našu korist! Gluhovića je, naime, razbesnela upravo najava nove tužbe, zbog čega je odlučio da mi se osveti! Račun nam je blokiran, od marta nismo dobili nijednu platu, a preduzeće ima ogromne dugove! Takođe, od 2009. primamo platu od 370 maraka, dok topli obrok i regres uopšte nismo dobijali - kaže Paprica.

  Tomislav Vrhovac: Tužićemo Vatrogasnu jedinicu!

  Tomislav Vrhovac, predsednik Sindikata uprave RS, kaže da će, zbog otkaza koji je Paprica dobio, Granski sindikat neizostavno podneti tužbu protiv rogatičke Vatrogasne jedinice!

 • Gluhovac je prekršio sve zakone i na najbezočniji način povredio Papričina radnička prava! Predsednik sindikata nije učinio nikakvu povredu radne dužnosti, što Gluhovac pokušava da mu stavi na teret! Reč je o dobrom radniku, koji je na najbolji način obavljao funkciju prvog čoveka u sindikatu. Zbog istrajne borbe u zaštiti prava vatrogasaca on je prežive svojevrsnu torturu, za koju će neko morati da odgovara - poručuje Vrhovac.

  On tvrdi da je jedan od nekolicine radnika koji su uspeli da naplate svoje potraživanje iz 2009. od 5. 350 maraka, zbog čega je i ostao bez posla!

  Pretnje i zastrašivanje

 • Međutim, siguran sam da ću biti vraćen na posao jer je očigledno da je ovo montiran otkaz, bez ikakvog zakonskog uporišta. Dobio sam ga ne bi li se ostali radnici zastrašili i odustali od svojih potraživanja. Žalosno je što Gluhović pretnjama pokušava da uguši nezadovoljstvo vatrogasaca, čija je egzistencija doslovno ugrožena - poručuje Paprica.

  Advokat Časlav Semiz, koji je zastupao vatrogasce pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, takođe tvrdi da su oni u poslednje vreme konstantno izloženi pritisku!

 • Od njih se traži da odustanu od tužbe za 2010. godine, a da im se presuđena dugovanja isplate tek u 2012. godini. Ukoliko ih bude tužio, Paprica će biti vraćen na posao - kaže Semiz.

  To isto smatra i šef Gluhović, koji se pravda da nije imao izbora nego da ga otpusti.

 • Paprica je sakrio sporazum koji smo potpisali s načelnikom opštine i koji predviđa isplatu minimalne plate od 550 maraka, kao i isplatu toplog obroka. Na taj način on je učinio težu povredu radne dužnosti, zbog čega nije mogao dobiti otkazni rok. I tačno je da je njegov izgled neprimeren, jer vatrogasac ne može da nosi bradu - tvrdi Gluhović.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|