fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

grbavica - 32765 - 13.06.2011 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (2)

Veju, veju geleri...


Razmišljam o Željkovom tekstu "Ko je opljačkao Grbavicu". Moja (policijska) jedinica, kao veoma uspješna i beskompromisna u borbenim dejstvima, bila je upućena u ovo urbano naselje da zavede red. Tamošnja policija to nije nikako uspjevala da uradi.

Ne sjećam se godine, vjerovatno 1993. -e (na početku rata pisao sam dnevnik, pa kad sam skont"o da bi zbog te gluposti mogao da izgubim glavu " spalio sam ga). Moja je sreća pa sam bio negdje na borbenim linijama, tako da nisam upućen u ovu "redarstvenu" akciju. Naši momci pohapsili su nekoliko najopasnijih grbavičkih kriminalaca i započeli kontrolisati poštovanje "policijskog časa". Sprovodili su racije i zasjede. Zaustavili su par vozila s ukradenim stvarima, stvari zaplijenili a kradljivce priveli u stanicu.

Grbavicom se počeo širiti bauk, bauk reda. Vijest se brzo pročula. Stanovnici su počeli da se osjećaju sigurnije a lopovi nesigurnije. Jedne noći u spavaonicu su im, u punoj ratnoj spremi, upali neki maskirani čupavci i pod krevete nabacali bombi (sa osiguračima-naravno), a plafon iznad glava izrafalali osamdesetčetvorkama. Polugoli rogatički policajci poiskakali su kroz zatvorene prozore. Sreća je samo pa su bili smješteni u prizemlju.

Vidjevši da nemaju podršku za zavođenje reda i da će, usred rata, izginuti zbog nečijih kauča i regala, već sljedećeg dana vratili su se u Rogaticu. A Grbavica je nastavila da živi svojim već uhodanim životom.

U to vrijeme na Grbavici sam čuo sljedeći vic: "Pogodila granata, ispaljena sa muslimanskih položaja, u zid jedne zgrade na našoj strani Miljacke. Dijelom u zid a dijelom u prozor. Jedan dio gelera raspršio se po sobi. Sreća u nesreći da niko nije bio unutra. A i kako će biti kad je "vlasnik" tog četvorosobnog stana bio momak od 22 godine. Pitali "vlasnika" stana, inače predratnog grbavičkog šanera, da li su mu geleri napravili mnogo štete. "Ufff, užasnu su mi štetu napravili: devet video-rekordera, osam televizora, četiri veš mašine i dva frižidera su mi uništene", vajkao se on. "

Iz tog vremena sjećam se i ovog vica (da, sjećam, jer već sam rekao da sam spalio vlastiti dnevnik):

Pitali Muju sa Grbavice gdje bi najviše volio da živi poslije rata.
"Na Sokocu", reče ovaj kao iz topa.
"Kako, bolan, na Sokocu! ? Zašto na Sokocu, jesi li normalan! ? "
"E pa fino, gore mi je i golf i regal i tv i veš mašina" ma sve što sam imao sada mi je gore. "


Sjećam se i sljedeće pjesme:

"Veju, veju geleri PAM po staklu šara, eto idu Sokočani nestalo im para. "


Neka mi "Roke" ne zamjere" matora glava pa se svačega sjeti, samo kad joj neko napomene.
Idi na stranu - |listaj dalje|