fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rogatica_politika - 31443 - 31.05.2011 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (0)


Zoran Janković
Rogatica, maj 2011. godine

PREDMET: Otvoreno pismo DESK-u zvanične internet-prezentacije Opštine Rogatica - rogatica:net

Poštovani DESK-u,

Uz sve pohvale za pokretanje i postojanje stranice (što ja nisam uspio uprkos višegodišnjim nastojanjima) moram vam uputiti nekoliko primjedaba. Što formalno-tehničkih što imanentno-suštinskih:

1. Jeste ovo zvanična internet-prezentacija opštine Rogatica, ali zašto nije ostavljen prostor da se izrazi i mišljenje suprotno stavovima vladajućeg političkog establišmenta? Zašto objavljujete samo hvalospjeve i pamflete trenutne vlasti? Nisu svi građani Rogatice članovi SNSD-a i inih političkih trabanata! I mi, a(nti)politični, građani smo ovoga grada.

Opštinska administracija i naš je servis, pa time i ova Web-stranica je i naša. Nije li izražavanje samo i isključivo vaših stavova suprotno osnovnim postulatima demokratije?

U nauci se stavovi namjerno izlažu kritici, jer je to jedini način da se provjeri da li su tačni. Ako stavovi ne izdrže kritiku to ne znači da je kritika loša nego da stavovi nisu bili dobri. Time što ne dozvoljavate kritiku ne dokazujete da vodite ispravnu politiku, nego naprotiv: da je vaše političko djelovanje autoritarno i nedemokratsko, a razmišljanje isključivo i jednostrano.

2. To što moj kolega Sreten Mitrović ustupa vašoj stranici svoje tekstove za svaku je pohvalu. i njemu i vama. Podržavam to. Najiskrenije! Međutim, to što vi vršite proizvoljnu distorziju Mitrovićevih tekstova, što ih "kroatizujete" i ne objavljujete u obliku u kome su vam dostavljeni, za svaku je - kritiku. A i nije u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Skoro da se mogu zakleti da kolega Mitrović nikad nije napisao: "Brada Pitta" - već Breda Pita; "Angeline Jolie"- već Anđeline Džoli; "prošlog tjedna" - već prošle sedmice; "22. svibnja" - već 22. maja;"nevolje stočara naše općine" - već nevolje stočara naše opštine; "odstrjelna pristojba" - već odstrelna taksa. itd. Ko to i zašto kroatizuje zvaničnu internet-prezentaciju Opštine Rogatica, i sa kojim pravom!?

3. Svima koji pišu (rade) dešavaju se greške. Međutim, čak i površnim gledanjem lako je uočiti nehotične greške, tj. pogreške nastale nepažnjom, dekoncentracijom i sl. Isto tako "iz aviona" se vide sistemske greške - greške neznanja. Nemam ja ništa protiv toga da vama E. Pavica piše za stranicu. Naprotiv. To je vaš izbor. Međutim, čovjek je, po pitanju osnovnih pravila pisanja - polupismen. Da ne budem još grublji. "Ako laže koza ne laže rog". Evo primjera iz samo jednog teksta (Projekat asfaltiranja puta do mezarja Zahrid) od desetak rečenica:

"S obzirom da je ova putna komunikacija do mezarja neophodna, ima svoju svrhu, poboljšava dolazak na mezarje kao i to da bi taj projekt ako uspije poboljšao kvalitetniji život građana koji žive u naselju iznad mezarja."


Čak ni sam naslov ne valja. Zahrid je toponim. Zbog toga je naslov morao biti napisan - Projekat asfaltiranja puta do mezarja "Zahrid"! Opet riječ "mezarje" ponovljena je tri puta u istoj rečenici! Tako se - ne piše, to se uči još u osnovnoj školi. Rečenica je zbrkana, misaono nekonzistentna, konfuzna, katastrofalna! Šta znači sintagma ". poboljšao kvalitetniji život."!? Ni učitelj u osnovnoj školi ne bi dozvolio da, u internom, đačkom listu, bude objavljena rečenica ovakva kakva jeste. A vi ste to dozvolili.

Ili:

"...postoji i dobra volja Administrativne Službe Općine Rogatica pomoći u ovom projektu."


Šta je "pisac" želio reći? Možda kako postoji dobra volja Administrativne službe (valjda bi riječ "služba" morala biti napisana malim početnim slovom) Opštine (zašto "Općine") Rogatica da pomogne prilikom realizacije ovog projekta? Ali ja to samo nagađam značenje rečenice, jer tako ne piše u tekstu ("Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano").

Sljedeća rečenica:

"Ostaje da se nadamo da u narednom periodu dođe do realizacije ovoga"


Na kome je jeziku ovo pisano, ja ne razumijem šta je tu kazano! ? Valjda je trebalo da piše: "Ostaje da se nadamo da će, u narednom periodu, doći do realizacije ovoga (čega-već)". Ili: ". da će u narednom periodu da dođe do realizacije ovoga". Itd. , itd. Svaki tekst mu vrvi od gramatičkih, pravopisnih, stilskih i drugih nepravilnosti. Uvažavam ja to što E. Pavica voli da piše ali. prvo bi trebalo da - NAUČI. Bar osnovne stvari. A i vaša je sramota što vam takvi tekstovi prolaze na zvaničnoj internet-prezentaciji. Ne mislite valjda da su iznesene nepravilnosti samo meni zapele za oko? Pa ne čitam samo ja, ovo čita (potencijalno) cio svijet. I dobro je da je tako. Ali je i odgovornost za ispravno pisanje time daleko veća.

Eto, tako. Moje primjedbe shvatite kao najdobronamjernije; kao moju želju da stranica, ubuduće, bude još bolja. Pa čak i ovu (demokratsku potrebu) da omogućite da se na stranici, makar u obliku foruma, izražava mišljenje suprotno vašem, vladajućem. Ne možete govoriti o demokratiji u Rogatici ako sprečavate ljude koji drugačije misle da slobodno izraze svoje mišljenje. "Tamo gdje svi misle isto niko ne misli dovoljno" rekao je jedan moj američki kolega još prije skoro sto godina. A i jedna od mnogobrojnih definicija demokratije je "Jednaka prava za sve građane". Na kraju-krajeva vladajuća stranka u svom nazivu ima riječ "demokrata". Treba to i opravdati djelima. Osim ako ne razmišljate kao onaj efendija koji je džematlijama objašnjavao šta je demokratija: "To vam je moje pravo da se popnem na munaru i (da 'prostite) popišam vas sviju odozgo; ali tu je i vaše pravo da odozdo popišate mene". Samo još, čestiti efendija, nije (nikad) objasnio kako izvesti to da oni odozdo uriniraju po ovima koji su gore!

S poštovanje, Zoran Janković.
Idi na stranu - |listaj dalje|