fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sokolje - 25618 - 21.11.2010 : Dijete Sarajevo - best (0)

Napad na Sokolje


Redovan sam posjetilac na ovom sajtu i morao sam da napišem komentar na priču o napadu na Sokolje. Kada je počeo rat, ja sam imao trinaest godina. Ovdje mislim na napad koji je počeo 9. maja, tačno u 19:30 a završio se 10. maja.

Ja sam sa svojim prijateljima iz mahale krenuo prema kući Bore Lemeza, tačnije do vikendice Miše Lemeza. Krenuli smo prema Zabrđu u farmu po jaja. U tom momentu ispred Borine kuće se nalazilo desetak četnika o kojima sam do tada samo slučao u pričama i gledao u partizanskim filmovima. Među njima se nalazilo i 5-6 miještana tog naselja, muskaraca koje sam poznavao i često im se javljao sa "dobar dan". Mi djeca smo bili jako prepadnuti, stali smo kao ukopani i nismo mogli da progovorimo od straha. Jedan od njih nam je prišao i rekao: "Jeb'o vam Bog majku, otkud vi ovdje. Marš kući! ".

Trčali smo preko livade, uplakani, ni sami ne znajući šta nas je snašlo. Pobjegli smo do Mišine vikendice i stali kraj hrasta, kojeg je oborila oluja devedesetih godina. Odmah potom smo se razišli kućama, a kada sam došao na vrata i ukućanima pošao da ispričam šta mi se desilo, na Izvor su pale tri granate.

Od tada je počelo granatiranje i pješadijska pucnjava. Napad je trajao sve do jutranjih sati.

Sledećeg dana, 10. maja, žene i djeca su evakuisana u pravcu grada. Nama je jedina komunikacija bila tranšeji i vučije jame.

Šemso Jusupović je sa trgovao sa vama i prvog decembra je prodao Sokolje do svoje kuce. Jer kako su znali koje je negova kuća. Na vratima je ubijen jedan četnik koji je držao u ruci njegov pasos. A on se za vrijeme napada nalazio u štabu i govorio onako opušteno: "Neće oni daleko! "

Tada ste zauzeli prve kuće sa dva tenka i jednim transporterom. Oni su došli iz pravca Borine kuće preko livade pa šikarom do prvih kuća. Drugi su došli iz pravca Zabrđa, tačnije od Duškine i Mišine kuće. Jedan tenk je stao pred kućomu Šemse Jusipovića i pokrivao ulicu pravo i desno od nje. Ispalio je dosta granata, jer je ulica bila pua čaura.
Idi na stranu - |listaj dalje|