fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rogatica_politika - 25531 - 10.11.2010 : Zoran Janković RS Rogatica - best (0)

Nova Knjiga o Milutinu (1)


Zoran Janković
Srpske sloge 27.
73220 Rogatica
Tel: 066/379-602
E-mail: zoranjanŽspinter. net
JMBG:1410967173255
Br. l. k. 04ESA2231
Rogatica, 06. 11. 2010. godine

Boračka organizacija RS
(n/r predsjednika Pantelije Ćurguza)
Краља Алфонса XIII бр. 1
Бања Лука,
borackaŽgmail.com
Телефони: 051/211-726; 218-139
Факс: 051/ 211-825


PREDMET

Otvoreno pismo, molba da saslušate riječ-dvije ("da sasluša ka' da bi pomoga"") i da mi, naravno, odgovorite


Poštovani gospodine Ćurguz,

Molim Vas da, prije čitanja ovog pisma, pogledate video klipove sa navedenih linkova koji će Vas dobrano uvesti u predmetnu problematiku:

Borac sam otadžbinskog rata. Muški odratovao tri pune godine (malo li je! ? ). Dva puta u borbama ranjen. Da, naglašavam u borbama, jer znate pod kakvim je sve okolnostima, tih dana i godina, bilo ranjavanja. Jednom me raniše naši ("prijateljska vatra") a drugi put njihovi. Srećom, oba puta lakše i bez posljedica, ako zanemarim geler u glavi. Borio sam se na više ratišta nego što ih prosječan borac Rogatičke brigade zna nabrojati. Prvi put u životu (zvanično) se pozivam na ove činjenice i tražim da budem pažljivo slušan. Ne saslušavan nego slušan. Tačnije čitan i pročitan. Jer saslušavanja su i bila posljednja kap u čaši, motiv da Vam se obratim. Profesionalno sam piskaralo (novinar) pa ću problematiku prezentovati na, nadam se, interesantan, "pitak" i lako čitljiv način.

Dio ovoga što ću reći, znam to, neće se ni Vama dopasti. Neka neće. I ne pišem da bi Vam se dopalo, nego da bi predočio istinu. Surovu, golu, i neveselu. Onakvu kakav jeste trenutno život moje porodice. Pa neka 5% napisanog i bude rezultat pristrasnosti, jer svako od nas pristrasan je kada govori o sebi; "bacite niz vodu" tih 5%; ostalih 95% je cijela-cjelcata istina.

Nisam nikad podnio zahtjev za kategorizaciju. Ne znam u koju kategoriju bih sebe svrstao. Ne zato što sam junak nad junacima ili namćor-lik, već što su, u mojoj ratnoj jedini (Policijska stanica Rogatica) status "borac prve kategorije" stekli ljudi koji su cio rat proveli u pekari; tajkuni koji su se bavili trgovinom (čitati švercom) i bacali nam (da, bacali kroz prozor automobila kao paščadima) po "šteku veka" kad bismo polazili u akcije, magacioneri, "ćate" svih profila i konfiguracija i ko zna ko još sve ne! "A zašto vi te ljude niste prijavili u okviru revizije boračkih statusa", reći ćete Vi sad meni? Nisam, jer nema šanse da ispravim i tu "krivu Drinu". Dovoljno ih već pokušavam ispraviti i na dovoljno vjetrenjača sam-samcijat jurišam; ove ostavljam Vama. To Vam je posao, na kraju krajeva. Ako hrabrosti imate. A moralo bi da imate jer (čujem) bili ste dobar borac u ratu. Mada onda je bilo mnogo lakše, tačno se znalo ko je neprijatelj i dušman. A sada, sada, sada, sada ću se ugristi za jezik i nastaviti dalje da pričam pretposljednju započetu misao. Posljednju ću prećutati. Dakle dalje: status "boraca prve kategorije" (i pripadajuće prinadležnosti) u Rogatici imaju majke visokih policijski službenika, žene tadašnjih funkcionera SDS-a, kotlokrpe koje su, navodno, prale vojničke kazane i gotovile hranu, a u stvari, naveče, odlazile kući sa kravljim plećkama i butovima mesa na leđima, dok smo mi na linijama "tukli" kravlja vimena u (pre)rijetkoj riži; kao da je krava od svih dijelova tijela imala samo vime i trbušinu! ? "Borci prve kategorije" su i ratni profiteri. Kao i dr-kadžije koji su rat presmrdili u kriznom štabu, ufitiljeni u nove uniforme, "mlatili" konzerviranu šunku i kompote i je*avali nam žene dok su nama kosti trunule u memljivim rovovima. "Borci prve kategorije" su i tjelohranitelji ovih faca, napirlitani foleri i pozeri koji su paradirali u novim i opeglanim uniformama, sa sve "rejbankama" na nosu bauljali i po najoblačnijem danu (šta li će im taj mrak na očima! ? ), nakićeni najnovijim "motorolama" sa eksternim mikrofonima ("Ide lola, viri "motorola"" pjevalo se), naoružani arsenalom dovoljnim za jedan ojačani vod: nitrogicerinkama, pumparicama, tompsonima bez kundaka, koltovima" Što reče jedan moj kuražan saborac jednome od njih:

  • "Komšo, imam onu jednu lijepu, malu "bošovu" brusilicu, još i nju da zakačiš, dobro bi ti stajala, baš bi dopunio arsenal"!

    U mojoj jedinici odlikovan je načelnik stanice. I on je borac prve kategorije. Ne znam kojim ordenom jer je to urađeno "šumovlakom", iza naših leđa. I, uopšte, i ne razumijem se u ovo naše ordenje, ni ja ni ovi oko mene što su bili. Jer kakvo je to ordenje koje dobiju, listom, svi poslanici u Skupštini i druge političke jajare, a borci na liniji jok! Inače i trebalo je načelnika stanice odlikovati, bio je izložen velikoj opasnosti da mu se prevrne (kradeni, muslimanski) automobil dok se velikom brzinom udaljavao prema Srbiji. I to svaki put kad bi se pripremala akcija. Njegov (hitni) odlazak za Srbiju uvijek nam je bio znak da ćemo uskoro nagrabusiti. Da, da, mogla ga je probosti i kradena muslimanska krava, bile su strašno unezvijerene tih dana, nepomuženih vimena i izbezumljene pucnjavom.

    Od sedamdesetak pripadnika jedinice ne više od tridesetak išlo nas je na ratišta, ostali su bili lopovi, paraderi, puleni, rođaci i načelnikova raja. Oni su krali i šakom i kapom dok smo mi ma znate Vi sve rečeno. Možda i bolje i više od mene. Uglavnom eto-zato nisam podnio zahtjev za kategorizaciju; nema tu kategorije u koju bih sebe svrstao. Zajedno sa naprijed opisanima neću. Neću sa njima u isti stroj. Nisam htio onda, neću ni sada. Neću i tačka. Jer ako su oni "borci prve kategorije" ja uopšte nisam borac! Ček, ček, ipak jesam, ima kategorija za mene i slične meni. Kategorija se zove magarac!!!

    Nije mi žena bila prevodilac kod SFOR-a. Smatrao sam to saradnjom sa okupacionim snagama. Vaučere uzeo - nisam. Ni ja ni niko iz moje porodice. Nisam ja bio plaćenik, pa da neko smatra da me je isplatio za "obavljeni posao". A i nisam ni jeftin da mi moju krv i meso država plati nekakvim tamo "Potemkinovim selima".
  • Idi na stranu - |listaj dalje|