fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 25197 - 07.10.2010 : Suncica Stjepanovic BIH, Sarajevo - best (0)

Vezano za VUB


...

Naime, to što se VUB, kako kažete, završava parama a ne mozgom je infromacija paralelna onoj - veceras u 19:30 je dnevnik, nećemo ništa dobro čuti... Trošite svoju energiju na nešto što je, nažalost, opće poznato u ovoj državi, susjednim državama, čak i Balkanu.

Danas, možete raditi kao doktor sa diplomom SSS elektrotehničara masinstva, kao trgovac, ugostitelj, pod uslovom da "rezervišete posao" na, za početak, 6 mjeseci uz keš kovertu čiji sadrzaj zbira apoena nije ispod 15000... Takođe, možete završiti prekvalifikaciju školovanja (koje traje 4 god. ) za godinu dana i uplatu školarine 4000-7000KM ovisno o tome kolika vam je "egzistencija".

Postoje, neću reći mnogi, skoro svi privatni fakulteti i škole koje funkcionišu po istim ili jako sličnim principima. To što vi nećete ništa naučiti iz branše koju studirate na takvim mjestima ne treba da vas brine, svakako ćete ( čast pojedincima ) platiti i posao za koji (ni)ste školovani. Odnos izmedju takvog skolovanja i posla ovdje

Do vas je da izaberete šta ćete studirati i raditi, sve ostalo je plaćanje ili stranka.

I dragi moji, nemojte gubiti energiju na stvari koje se sada neće promijeniti, pročitajte motivacijsku knjigu, recite nešto lijepo onome ko vam je drag, uživajte u malim stvarima, završite fakultet na ovaj ili onaj način, opet na kraju neće biti bitno. (poučeno prijašnim iskustvom)

Često poslovno posjecujem Sokolac, ima jako dobrih ljudi, ali na žalost odnosi među vama nisu baš za pohvalu. Kako pojedinac možete to ispraviti? Znate li da "onaj o kome govorite vam je ustvari jako bitan? " Pa, s toga birajte o kome ćete pričati / na koga ćete trošiti energiju... Da li je vrijedan?
Sve ce na kraju proći, vi i vaši živci ćete ostati, nemojte se trošiti uzalud.

Srdačan pozdrav.
Sunčica

Sunčice,

Bog je svakome dao po jedan šešir, i jednu glavu da je nosi na ramenima. Šta svako od nas ima u svojoj glavi najviše zavisi od nas samih. Ja se svakog dana trudim da nešto naučim i budem pametniji, uprkos tome što se društvo u kome živim neprestano trudi da mi ispere mozak i usmjeri moje razmišljanje na način koji odgovara onima koji su na vlasti.

Ako ti misliš da na neke stvari nije vrijedno trošiti tvoju energiju, onda i nemoj. Ja to poštujem. Međutim, Bog nije stvorio tebe da druge učiš koje su akcije i ljudske vrijednosti u životu bitne, a koje ne toliko važne.

Jedan čiko, mnogo pametniji i od tebe a i od mene, u svojoj knjizi "Margaret Mid - glas stoljeća" je napisao:

"Nemoj nikada da sumnjaš da mala skupina promišljenih i usmjerenih ljudi može promijeniti svijet. Ustvari, ovo je i jedina stvar koja se ikada desila. "

Ovu misao sam prvi put pročitao sa zida jedne ogromne zgrade, u jednom američkom gradu. Od tada sam zaljubljen u nju. Ona me motiviše da budem optimista, da se borim protiv zla koje nas okružuje.

Sa druge strane, tvoje je pravo da svoju životnu filozofiju gradiš na nekim drugim principima, tj. drugim idejama. Što se mene tiče, meni ne smeta ako nastaviš da živiš u čauri koju si napravila oko sebe, da kupuješ fakultetske diplome i radna mjesta, ali mislim da nemaš ni pravo da učiš druge da ćute i da se ne bune protiv zla koje nas pritiska...

Na kraju, evo i ove misli u originalu, da provjeriš da sam je dobro preveo sa ovom mojom romanijskom glavom.

Margaret Mead : A Voice for the Century by Robert Cassidy, p. 152 "Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has. "
Idi na stranu - |listaj dalje|