fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 24748 - 07.08.2010 : Spržo Bosna - best (0)

Kako pisati?


Dragi Željko,

Shvatam koliko nam je rat boli nanjeo ali da je mržnja još uvijek ovolika, ne shvatam!!!

Žao mi je što ovi koji pišu ove užasne komentare tako odgajaju svoju djecu!!! Porijeklo, korijeni to se mora znati a da li je djed bio u ratu i šta je radio doslovce, pa vala i ne mora!!!

Ako ovako nastavimo širiti mržnju ne idemo naprijed nego, eto opet svega i svašta!!!

Mislim da ratne teme i svjedočenja nekih boraca, tj. sjećanja i nagađanja i ono "rekla-kazala" i "čuo sam" nemaju veze sa vezom! Ma dajte ljudi, istorija se ne piše tako!!! Spominjanje mrtvih boraca i pisanja o njima trebaju da budu 100% tačna bez one riječi "mislim ili koliko se ja sjećam"!!! Pa ako se ne sjećaš i ne piši!! Ne nagadjaj!!!

Spržo,

tvoje je pravo da misliš šta god hoćeš, i sreća naša da nema mnogo takvih (nepismenih kao ti) pa da dijele tvoje mišljenje.

Očigledno je da u životu nisi baš mnogo zagrijao stolicu, tj. stekao akademsko znaje, pa je dobro da samo misliš i ne naređuješ ili zahtjevaš...

Slučajno sam bio profesor na Fakultetu političkih nauka, a mi smo tamo učili studente žurnalistike - sasvim suprotne stvari od onoga što ti misliš. Naime, kada iznosiš neku apsolutnu istinu, npr. "Naser Orić je bio najveći ratni zločinac u poslednjem ratu" onda to možeš da napišeš ovako kako sam to i ja napisao. Međutim, kada nisi siguran u nešto, onda napišeš "Mislim da su muslimani toga dana na Mačku imali sedam mrtvih". Na ovaj način skrećeš pažnju čitaocu da raspolažeš nekim informacijama, ali da one iz objektivnih razloga ne mogu biti provjerene.

Iz svih, gore navedenih razloga, ja tražim (pomalo i zahtjevam) od onih koji pišu na ovom forumu da koriste fraze: "mislim", "koliko mi je poznato", "koliko se sjećam", "čuo sam" itd. Ovo tako treba iz razloga koje tebi ne mogu objasniti jer nisi dovoljno pametan da to shvatiš.

Nemoj da se ljutiš, nisam imao namjeru da te uvrijedim. Međutim, treba dobro razmisliti prije nego što nešto napišeš! Baš kako ono naš narod kaže: "Ispeci pa reci! ".

Ako u školi nisi naučio ovu aksiomu pravilnog pisanja, onda nema ni smisla da ti objašnjavam pojam istorije, istine i polu-istine. Ne vjerujem da ćeš to shvatiti! Pored toga, ne želim da se ponavljam jer sam o tome već jednom prilikom pisao kada nam se javio jedan tvoj "brat po pameti".

Evo ti i nekoliko "prerađenih" rečenica iz tog odgovora:

Ti nemaš pojma kako se piše istoriju, a ja mislim da je proučavaje istorije izuzetno važno! Čitav ovaj sajt, i dobar dio mog života u zadnjih desetak godina sam posvetio proučavanju istorije!

Treba da napomenem i to da se prava verzija istorije piše tek nakon stotinu godina od događaja koji su se desili. Ovo zbog toga što se do tada utišaju strasti, politički i religijski uticaji... E vidiš, kada dođe vrijeme "ljudi sa hladnim glavama", kada u javnost procure i najveće tajne, onda će neki istoričar uzeti sve što je zapisano, bilo da je istinito ili neistinito, preraditi to u svojoj akademskoj glavi i doći do verzije koja je najbliža istini.

Moja namjera nije da pišem istoriju, ali se nadam da će jednoga dana neko ko to bude radio koristiti i materijal sakupljen na ovoj stranici.

Ja na ovoj stranici ne propovjedam mržnju, težim samo da stvari ne padnu u zaborav. Ono čega se sjećamo, toga smo i svjesni, pa zbog toga nećemo dozvoliti ni da se ponovi. Jedan mudri filozof je rekao da "onaj koji kontroliše prošlost upravlja i budućnošću, a prema tome diktira i odgovore koje mi nudimo na postojeće probleme".

Navešću ti jednu definiciju, a nakon toga i jedan primjer: Istorija je nauka koja se bavi proučavanjem dokumentacije i materijalnih činjenica u cilju istinitog tumačenja prošlosti. Meni bi bilo drago kada bi srpski, a i muslimanski istoričari, proučili i dokazali (ili opovrgli) moju teoriju da su Srbi koji su ostali vjerni ideologiji Alije Izetbegovića, u ratu korišteni na Žuči kao "topovsko meso" u borbi protiv Srba. Drugim riječima, ja tvrdim da su muslimani na najteže borbene linije oko Sarajeva slali upravo Srbe. Jer, i njima je bio cilj da sačuvaju svoj narod, makar i na štetu ona druga dva naroda. Samo na ovaj način se može objasniti činjenicu da je Prva slavna (pravoslavna) brigade Armije BiH na početku rata brojala 420 Srba, a na kraju rata ih je ostalo jedva 70. Procentualno gledjući, gubici među Srbima koji su ustali lojalni Aliji Izetbegoviću su višestruko veći od onih koje su imali muslimanski vojnici.

Eto, iz ovih jednostavnih primjera možeš zaključiti da je istorija itekako važna. Neko je jednom prilikom rekao: "Istorija je priča o prošlosti koja je značajna i istinita". Jedini problem je da je do istine teško doći. Jer, istina veoma često ne odgovara pojedinim stranama u sukobu, pa one nisu spremne da istoričarima pruže punu podršku u utvrđivanju nepobitnih činjenica.

Na primjer, koministi su zabranili istoričarimaa da utvrde činjenično stanje u vezi Jasenovca jer su smatrali da bi to izazvalo nezadovoljstvo Srba i dovelo do nestabilnosti Jugoslavije. Zbog toga danas Hrvati tvrde da je u Jasenovcu pobijeno "samo" 70 hiljada Srba, a Srbi i ostatak Svijeta barata brojem koji je jako blizu jednom milionu.

Zbog svega gore navedenog, molim te da se maneš ćorava posla i da ideš da radiš ono što najbolje znaš - da prodaješ košpice na Baščaršiji. Mene i moje prijatelje ostavi na miru, tj. da radimo ono što najbolje znamo - da pišemo.
Idi na stranu - |listaj dalje|