fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sokolje - 24069 - 13.03.2010 : Luna - best (1)

Sokolje Crvena kuća


Ja sam bio u crvenoj kući sa još devet ljudi. Izdali su me oni koji su bili lijevo i desno od mene. Nisu ušli, kažu zato što je pucalo na njih. Ja sam im tada vezom govorio, onako iznerviran što sam glupo ušao računajući da će ući i oni, da možda pucaju zato što je rat. Akcija je planirana na višem nivou i ja nisam birao ko će mi biti lijevi a ko desni. Da su tu bili moji saborci, ne bi me pustili samog.

Ne znam koje primjedbe ti imaš na moju verziju opisa događaja kad se tačno sve poklapa kako si i ti pišeš. Jedina razlika je da ja tvrdim da ste nam vi ubacili CS a ti kažeš da niste. To nije toliko bitno, jer nikoga od nas niste otrovali. Isto tako sam rekao da je borba trajala dva-tri sata, što i ti tvrdiš. Na licu mjesta je ostala jedna zolja, ali ni jedna naša puška. Ostala je i moja motorola i na kojoj je pisalo moje prezime.

Ali, vjeruj mi ta akcija i nije toliko bitna vama, koliko meni. Ja sam još dva puta ulazio do pola Sokolja, tako da sam taj put imao najmanje uspjeha.

O snajperskom djelovanju po kasarni u Rajlovcu ne želim da polemišem. Neka neko ko je tamo bio navede preciznije koliko je tačno ljudi ubijeno snajperom, oko restorana u kasarni i oko pumpe za točenje goriva. Ali, Bože moj, bio je rat! Ako je neki borac i pogođen snajperom to je dejstvo u borbi, ali ako su gađani civili, žene, djeca, to je već problem. I to problem u glavi onoga ko je gađao. Ako je to radio, siguran sam da ga danas grize savjest, a ako ne onda nije normalan. Na svim stranama je bilo bolesnika. Ja lično ih nisam trpio oko sebe.

Odrastao sam na Baščaršiji i kasnije u centru grada, u ulici Kralja Tomislava, a poslednjih godina pred rat sam živio u Vogošći. Vjerujem da su ona prava gradska raja, na obje strane, poštovala zakone ratovanja. Da nisu radili zlo. Isto tako čvrsto vjerujem da su oni stari Vikićevi specijalci: Mušan, Čičak, Muslić, Ferdo, Grk, Gafa i sam Dragan poštovali ženevsku konvenciju. Mene, i moje drugove na ovoj strani rat nije nadojio mržnjom. Mislim da je bio neminovan. Ja sam na posao u MUP BiH dolazio preko Stupske petlje i svakih sto metara su me kontrolisale Zelene beretke i morao sam se legitimisati. Ali, i o tom ću nešto napisati nekom drugom prilikom.

Šta je mene koji nikad nisam bio nacionalista i koji sam recimo osnovnu školu Razija Omanović u Lugavinoj na Baščaršiji završio kao jedini Srbin u razredu a da pri tome nikada nisam osjetio da me neko mrzi, natjeralo da učestvujem u ratu. A iskreno mislim da sam bio u pravu, da sam sačuvao obraz i da sam se borio za legitimne ciljeve.

P. S. Ako ima neko sa druge strane, da mi tačno opiše pogibiju Vinka Šamarlića i mjesto, bio bih mu zahvalan.
Idi na stranu - |listaj dalje|