fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vojnicko_groblje - 23985 - 07.03.2010 : Srdjan Vukovic - best (0)

Rajko Lakić


Veliki pozdrav Velemiru za veliki trud, i svim ostalim koji pišu na ovom forumu. Svakodnevno posjećujem ove stranice, jutarnja i večernja doza. Posebno se obradujem kad vidim da se i novi posjetioci uključuju u pisanje, to u isto vrijeme znači da ljudi čitaju tj. da je posjeta ovoga foruma dobra.

Želio bih samo da dopunim spisak ilijaških boraca, sahranjenih u groblju Srednje. U navedenom spisku nema Aleksandra Cvijanovića, oca poginulog borca, veziste Svjetlana Cvijanovića. Obojica su preneseni na Vojničko groblje u Sokocu. Nedjeljko Rašević, ne znam podatke o godištu, poginuo je 1995. godine od granate dok je obavljao dostavu municije na prvu liniju i nije prenesen na Sokolac.

Vezano za borce koji su na spisku objavljenom od strane Velemira. Borac Nenad Tanasić, bez živih nasljednika, nije prenesen na vojničko groblje. Neki njegovi saborci su pokrenuli incijativu da se njegovi posmrtni ostaci prenesu na Sokolac, nadam se da će se to ove godine i realizovati jer na grobove boraca koji su ostali na teritoriji federacije rijetko ko dolazi i dosta je njih zaraslo u korov i trnje.

Milivoje Lakić je prenesen na Sokolac, sahranjen do brata Rajka. Za vrijeme dok je Željko pravio fotografije za SRK groblje, njegov grob je bio bez nadgrobnog krsta. Krst je sada zamjenjen spomenikom, pa Željko ako budem u prilici ovih dana da uslikam spomenik poslaću ti sliku njegovog groba.

I želio bih samo da još kažem par riječi o Rajku Lakiću, a nadam se da će uskoro i stranica za upis biografija palih boraca da bude u funkciji. Rajko Lakić je poginuo na Malom Jasenu, rame uz rame sa tadašnjim komadantom 6 bataljona, Željkom Mičićem. Poginuli su 23. 05. 1994. godine, prilikom pokušaja deaktiviranja mine "mrud" ispod muslimanskog rova, da bi mogli nesmetano da se podvuku pod rovove. Rajko je bio borac vrijedan pomena ovdje i svugdje, obišao je sva ratišta oko Sarajeva, od Žuči do Nišićke visoravni, hrabar i požrtvovan, nemam riječi kako bih ga opisao ali želio sam da ga pomenem. Možda ga se neki borci sjete pa napišu nešto više o njemu. Neka mu je vječna slava i hvala!

Kao što bi Velimir rekao, ako nije na njegovom spisku, onda vjerovatno nije ni bio borac Ilijaške brigade u trenutku pogibije. Međutim, ovo vas ne treba da sprečava da o svakom borcu pišete, jer time podstičete i druge da to rade. I nemojte da vas mnogo brine to što forme za unos biografija nisu gotove jer sve što je zapisano u rubrici "Vojničko groblje" jednoga dana će biti prebačeno na odgovarajuću stranicu. Ja se izvinjavam što sam malo usporio sa radom na "Groblju SRK", ali stvarno imam dosta posla i u svakodnevnoj borbi za "hljeb naš nasušni" pa ne stignem da uradim onoliko koliko bih želio.

Veoma bitan podatak iz ovoga teksta je i to da borac Nedjeljko Rašević nije upisan u spisak manastira "Sokolica", bar ne u onoj prvoj grupi od 3256 poginulih boraca za koju imam spisak imena. Napominjem da je naša obaveza prema mrtvima da se svaki poginuli borac sarajevsko-romanijske regije upiše na zidove manastira jer će se drugi njih sjećati onoliko dugo koliko i ovo prelijepo zdanje bude postojalo. A svi oni koji ne budu dodati na ovaj spisak zbog našeg nemara biće zaboravljeni kao da nikada nisu ni poginuli.

Za dodavanje poginulih na spisak potrebno da neko od bližih rođaka ili poznanika odnese potrebnu dokumentaciju. U planu mi je i da ovaj spisak od približno 3500 - 3700 imena poginulih boraca sarajevsko-romanijske regije uskoro objavim i na ovoj stranici.
Idi na stranu - |listaj dalje|