fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca - 23048 - 11.12.2009 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

Za Razvigora


Pozdrav Razvigor,
uvijek se pitam zašto nekako sve krene pogrešnim tokom od onog koji smo željeli. Moja želja je bilo da pokrenem temu i da neko od učesnika tih akcija napiše svoj doživljaj. Kad sam ti postavio ona pitanja nisam imao nikakve namjere da uvrijedim ili prozivam ni tebe niti bilo koga.

Ja sam u februaru i martu 1992. godine sa grupom iz mog kraja bio na obuci u Pančevu VP 5000. Tada nam je jedan od instruktora bio Zjajo M. Imali smo sličnu obuku kao što se vidi na filmovima. Grupu su činili mahom momci između 65 i 72 godišta i nekoliko nas zrelijih u ranim tridesetim. Kasnije se ispostavilo da ta zrelost ima pozitivne strane u stvarnom ratu. Ti dvadesetogodišnjaci uglavnom danas leže po grobljima širom Republike Srpske.

Za nepune četiri godine ratovanja bilo je na desetine izuzetno teških akcija a na stotine linijskih okršaja. Ne mogu reći da je obuka bila loša ali u stvarnim okršajima je sve sasvim drugačije. Zato sam te i pitao dali si bio učesnik u nekim od njih (bez ikakve zle namjere). Nagledao sam se svašta i do dan danas neke slike titraju ispred očiju.

U julu 1992. godine sam pokušao po svim vojnim propisima da pretrčim brisan prostor od nekih 15 metara i na polovini shvatio u magnovenju i sa nekoliko metaka u sebi da se tako nešto može uraditi samo u filmu. Odsiječen od glavnine u lokvi krvi ispod sebe sam shvatio gorku istinu rata.

Nisam imao želju da nekome mijenjam ili namećem svoje mišljenje. Stvari pišem iz mog ličnog iskustva. Najveći motiv za moje pisanje je želja da pomenem moje poginule saborce čije hrabre žrtve ne smiju da se zaborave.

Takođe sam siguran da su na drugim ratištima ginuli dobri momci koji bi se trebali spomenuti. Pogani državni sistemi tretira ljude kao topovsko meso a poslije ne vode računa o ratnim invalidima niti o porodicama poginulih. Preživijele borce, a pogotovo heroje, otpisuju i sklanjaju. Ti dobro znaš gdje su sada i Legija i Kapetan Dragan i kakav status imaju.

Zato te molim da se ne ljutiš! Piši o tim momcima a pogotovo ako poznaješ nekog od njih podstakni ga da napiše ponešto.

Bratski pozdrav i tebi i svima ostalim!
Miner
Idi na stranu - |listaj dalje|