fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

privreda - 22781 - 26.10.2009 : Rammstein RS - best (1)

Izvještaj sa Sokoca


Prava Potemkinova sela, da ne živim ovdje baš u tom Sokocu, pomislio bi Bože ja divote gdje ti ljudi žive, ali nažalost stvarnost je sasvim drugačija od ovog pisanija informativne službe lokalnog SNSD-a.

Sokolačka opština je na izdisaju, budžet je u deficitu i tamo jedva skrpe sebi i administraciji nekakve plate da podijele, drugo ništa, ni jedne jedine investicije, ni jednog trotoara da naprave, ne samo to, već ni jednu rupu nisu sposobni da poprave u nekoj ulici, naročito onoj prema Brezjaku, ta je ko makadamska, vjerovatno da ih podsjeća na rodno selo!

Para nemaju da plate uličnu rasvjetu, istu onu koju je ranija vlast postavljala, pola ne funkcioniše, rezlog nema para za struju tih sijalica.

Baš me živo interesuje koje će to ulice imati čast dobiti nova imena, pošto u Sokocu za godinu dana vladavine nove vlasti ni jedan jedini objekat nije napravljen, čak ni jedna jedina privatna kuća nije izgrađena u prošloj godini.

Za grijanje, nije tačno da će početi ni sjutra niti ove zime, jer Toplana nema čime grijati, a ovi iz kruga Nove Romanije neće puštati svoju u upotrebu gradske, zbog neisplaćenih višemjesečnih plata radnika Nove Romanije, danas su u protestu, nadam se da će se izboriti za svoja prava, koja im je oduzela nova vlast.

Drugo, cijena grijanja, kad ga bude bilo, a možda nikad, jer jednu cijev od 150 metara su postavljali 6 mjeseci, pa shodno dinamici radova! Da se smrzneš! ?

Cijena tog grijanja se najavljuje oko 1, 4 KM po 1 m2 + PDV, što znači za prosječan stan od 70 kvadrata, treba negdje oko 115 KM mjesečno, puta 12 mjeseci!!! Puno i preskupo, tako da mislim da oko 70% stanovnika neće moći koristiti usluge gradske kotlovnice!

Što se tiče sportskog, kulturnog i javnog života u Sokocu, koncerata, izložbi, galerija, prezentacija,... to više ne postoji, tako da džaba ne tupiti o tome kao ni o MOSI one su dogovorene još ranije prije dolaska ove vlasti, a izgradnja bazena u Sokocu je biser ovog foruma, jedino ako neko ne smatra bazenom onu Mijatovića lokvu dole na Bari!

Izgradnja dvorane je trajna inspiracija zamazivanja očiju, kojom se služila i prošla vlast, a nova samo nastavila, smorili su i Boga i narod s tim više, a kad će stvarno biti svečano završena, to niko ne zna!

Poseban smijeh mi je izazvalo ono najavljivanje vjetrenjača i eventualnih koncesija Švabama oko toga, i samo me interesuje hoćemo li im mi vjetar prodavati?

Sokolac je mrtav grad, u kom se ništa ne gradi, za razliku recimo od Pala i Lukavice, gdje vladaju "loši momci" iz SDS-a, a tamo se mjesečno završi po jedan objekat, ovdje ne samo da takve dinamike nema, već neće je ni biti, niti će nova vlast i za sto godina vladanja ovim tempom dostići čak ni ono što je SDS izgradio.

Da će se one najcrnje slutnje onovoj vlasti obistiniti, vidjelo se kad je tradicionalno snijeg iznenadio u oktobru i ni jedna ulica nije bila očišćena, svuda prljavština, blato i smeće, to je svakodnevnica nekadašnjeg grada Sokoca. Pozdrav.

RE: Izvještaj sa Sokoca


Poštovani,

čitam ovaj izvještaj sa izvjesnom dozom slaganja, pa mi se sve čini da su se naši stavovi pomalo približili. Doduše, ja sam još uvijek onaj isti, jer kada vidim skraćenicu "SDS" spopadne me neka muka u stomaku pa se obavezno prekrstim i kažem: "Daj Bože da se ne ponovi! ". Govorim to a znam da Božje ime ne treba uzalud prizivati!

Ipak, htio bih da prokomentarišem jednu investiciju, koja bi ako se ostvari, bila najveći privredni promašaj na Romaniji još od perioda Ilira. Radi se o vjetrenjačama!

Nema sumnje da su vjetrenjače nešto veoma moderno, o čemu se mnogo priča ali i malo zna. Ako ste se u zadnjih desetak godina provozali nekim autoputem Njemačke ili neke od bogatijih zemalja EU, vjerovatno ste ih vidjeli. Djeluju nekako idilično i lijepo. Rekao bih i moderno, jer i onaj kukuruz iz koga izniču djeluje nekako gospodski.

Međutim, malo je onih kojima je poznato da vjetrenjače nisu ekonomski opravdane, tj. da se struja na inostranom tržištu može kupiti 20% jeftinije. Zbog toga, vlade zemalja koje grade vjetrenjaču svaki kilovat struje proizveden ovim putem sponzorišu sa 30% njihove tržišne vrijednosti uz fondova "zelene energije". Pored toga, izgradnja vjetrenjača je kapitalna investicija, mnogo skuplja nego što bi laik pretpostavio. Rekoše mi u Njemačkoj koliko košta jedna prosječna vjetrenjača, ali mi se smrklo pred očima pa zaboravih tačan iznos. A ja, nepismeni seljak sa Romanije, zamišljao vjetrenjaču kao jedan stub sa velikim elektromotorom na vrhu! Konačno, nekoliko studija u Americi su pokazale da vibracije izazvane rotiranjem krila vjetrenjača značajno utiču na psihičko stanje stanovnika u krugu od par kilometra. Ovo se ogleda u povećanju nervoze, nesanice i glavobolje kod mještana koji žive, a posebno spavaju u neposrednoj blizini. Zbog ovoga problema, Holanđani a i Englezi su počeli da grade "farme vjetrenjača" u moru, i to isključivo u rijetko nastanjenim obalnim područjima. Ovakva investicija mnogo skuplja, ali i prihvatljivija za moderna društva u kojima je važno šta stanovništvo misli.

Kao zaključak mogu navesti da ima smisla graditi vjetrenjače samo u bogatim zemljama koje nemaju drugog načina proizvodnje struje. Koristeći se istim rezonom, bilo bi smiješno da Republika Srpska, jedina država u Evropi koja proizvodi više struje nego što joj treba počne graditi vjetrenjače da bi proizvodila struju koja bi joj proizvodila i gubitke. Ako bi se ikada vjetrenjača izgradila na Sokocu, na njoj bi zaradili samo proizvođači i oni koji prime mito da za odobrenje ove nerentabilne investicije. Pravi gubitnici su narod i država koja finansira ovu kapitalnu investiciju. A meni se čini da je neko namirisao mito, pa sada "pokušava da proda jaja za bubrege".

U šesnaestom vijeku Migel Servantes je u svom romanu opisao Don Kihota, koji je sa kopljem jurišao na vjetrenjače. Izgleda da vrijeme vjetrenjača i Don Kihota još uvijek nije prošlo. Pet stoljeća kasnije Don Kihot i njegov vjerni pratilac Sančo Pansa su još uvijek u sedlu tj. osedlani. Jedina razlika je u mjestu, jahaču i magarcu. Ili bolje rečeno - magarcima.
Idi na stranu - |listaj dalje|