fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vojnicko_groblje - 22608 - 24.09.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


Uskoro: Virtualno groblje poginulih boraca SRK


U toku poslednjeg rata, u opštinama sarajevsko-romanijskog regiona poginulo je oko četiri hiljade boraca. Oni su položili svoje živote na braniku otadžbine, suprotstavljajući se najezdi džihad fanatika, koji su se po ko zna koji put drznuli da napadnu srpske zemlje.

Imena ovih boraca su ispisana na spomen-pločama ugrađenim u zidove manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji. Nedavno sam došao do ovog spiska, te uskoro namjeravam da ga objavim.

Napominjem i to da spisak nije potpun, tj. da se stalno dopunjava. Desetak novih ploča je nedavno ugrađeno u zidove manastira. I vi možete dodavati imena onih koji su izostavljeni sa spiska. U nekom od budućih postova ću vam objasniti i kako da to uradite.

Vojničko groblje u Sokocu je još jedan svjedok herojskog otpora romanijskog naroda. Groblje pomalo liči na ono solunsko pa je nazvano "Mali Zejtinlik". Do ovog trenutka na njemu je sahranjeno 949 osoba.

Slikao sam svaki grob i uskoro ću za svakog borca na ovom forumu da napravim posebnu stranicu. Namjera mi je da obiđem svih 4000 grobova i da sve fotografije objavim upravo na ovom mjestu. Mislim da će ovo biti jedinstven projekat, a možda prvi put u istoriji da neko napravi virtuelno groblje. Posao mi je otežan činjenicom da su grobovi rasuti po raznim porodičnim grobljima, tj. na mnogo lokacija.

Imam i mnoštvo fotografija iz "Spomen sobe" u Višegradu ali ne i fotografije sa Vojničkog groblja ovog prelijepog grada Republike Srpske gdje je sahranjeno i dosta boraca iz Srpskog Sarajeva, posebno iz Vogošće i Ilijaša.

Nadam se da ćete mi pomoći da identifikujem sva groblja, tj. lokacije na kojima su ovi borci sahranjeni. Sve ostalo preuzimam na sebe.
Idi na stranu - |listaj dalje|