fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

profiteri - 20983 - 10.03.2009 : Mladjo - best (0)

Saradnja sa neprijateljem


Kada, u oktobru 1993. godine, dođosmo na Nišićku visoravan, mnogi koji tada saradjivaše sa neprijateljem gledaše nas gore nego muslimane. Neki pobjegoše za Beograd ( Leka, Tarzo, Nevenko ), ali se vratiše kada im ponestade novca.

Neki, poput Petra Trifkovića, htjedoše da zabrane da postavimo Tenk pored njegove kuće... pobogu, šta će reći komšije, kako reče, a istina je da mu je žao krave muzare, kako je zvao Crnoriječane. Mislite da ih je volio?!

Neki opet bijagoše mudriji, kao onaj Brano što imade pilanu na Karićima, a kod njega nađosmo punu kuću HB-a, pa onaj autoprevoznik iz Okruglice - Ćeće, ma vozio crveni kamion sa Dizalicom, ne mogu imena da mu se sjetim, sad je između Bijeljine i Janje kupio kuću, pa uzeše pušku u ruku.

Pa, Perkovići i Mandići, pa i Šikuljaci sa Toljenka, te otac od ilijaškog policajca Todorovića, što imade zelenog TAM-a, pa mu tatu istukoše tako da je podlegao "junačkim ranama", zatim Djuke iz Ravana... za sve ovo postoji službena dokumentacija... strašno mrzim poluistine i čula-kazala priče!

Taj šverc se uglavnom odvijao za vrijeme dok su Okruglički i Nišićki bataljon pripadali II Romanijskoj Mbr. , i za vrijeme kada je jedan od pomoćnika komadanta za bezbjednost na tom prostoru bio Risto Stjepanović iz Vareša, a porijeklom sa Brgula, koji odlazi u Brčko u sred rata da brani tamo nečiju djedovinu, a grob svog djeda ostavlja meni i meni sličnima... izvinjavam se na ovom meni... ote mi se. Naravno da nije otišao dok je Vareš bio u rukama Hrvata i naravno da nije ništa preduzeo na sprečavanju šverca! Za svu ovu situaciju je kriva komanda, koja dozvoli da se ovakav vid kriminala dešava.

Naravno da mi ne pada na pamet da generališem narod tog kraja, a koji je izuzetno plemenit i čestit, ali da je ovo bilo, bilo je. O njihovim junacima, kojih je jako puno bilo, neki drugi put.

U Ilijašu šverc počinje na Čekrčićima i INI, a poslije uzima i šireg maha, sve dok situacija nije eskalirala nestankom 84-ke iz jednog rova - sklonili se "borci" dok je musliman nije odnio i za to dobijaju 10. 000 maraka. Ne mogu da se sjetim imena tih ljudi... čuj ljudi... ali ću i ta imena javno da objavim ovih dana. Tada se tek preduzimaju radikalnije mjere, te se u poslednji čas uspijeva da očuva borbena gotovost 2. i 3. pješadijske brigade, što je za posljedicu moglo da ima pad Ilijaša i hiljade civilnih žrtava. Ma, ne smijem ni zamisliti!

Za to su krivi prije svega starješine tih jedinica, jer kakvi su to komadanti da ne znaju šta im se dešava na liniji, osim ako nisu bili i sami umješani! Samo naglas razmišljam! U jednom trenutku čak i neke jedinice koje su pod direktnom komandom komadanta Brigade vozi cigarete sa bijelim WW kombijem i PINC-om u Lješevo i Čekrčiće... srećom kratko.

Žao mi je samo što su ti kriminalci i neljudi ukaljali obraz i ugled živim i poginulim junacima slavne Prve ilijaške koja zbog svog junaštva biva odlikovana Ordenom Nemanjića, te dade tolike šrtve.

Objaviću ovih dana većinu imena onih koji nam obraz ukaljaše.. Bojim se da ne zaboravim nekoga, pa da pomisli kako sam mu oprostio.
Idi na stranu - |listaj dalje|