fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 20853 - 28.02.2009 : Oko Bijeljina - best (0)

Dva Francuza


Francuz Stefan je došao u Vogošću nekako nakon Špirine pogibije i tražio je Špiru. Steko sam utisak da su se znali prije rata, ali nije znao da je on poginuo. Dosao je kod nas u jedinicu. Slabo je govorio naš jezik, ali se brzo uklopio u raju i bio je veoma hrabar borac. U akcijama nije znao za povlačenje. Na Mijatovića strani u toku jednog žestokog napada muslimana on je posle našeg povlačenja ostao muslimanima iza leđa, na putu na koji smo se spustili tražio sam ga dok mi nisu rekli da su ga ostavili. Ne želim da pominjem njihova imena jer mislim da su bili jajare. Ja sam na to ljutito reagovao i uperio oružje u njih. Tražio sam da se ni metak ne ispali u tom pravcu, a ja sam odlučio da idem po Stefana. Ostavio sam Č. R. da pazi da se to ispoštuje dok se ja ne vratim. Prošao sam kroz njihovu liniju i našao Stefana kako leži za jednim drvetom i osmatra. Nije mu bilo jasno šta se dešava i gdje su ostali borci. Muslimani ga, nekim Božijim čudom, nisu vidjeli a i mene sa njim, dok smo se povlačili.

To je bilo onoga dana kada je prilikom izviđanja terena poginuo njihov slavni komadant, a prilikom našeg izviđanja je poginuo komandir rajlovačke Vojne polocije Radovanovic. Pogodio ga RB u glavu, dok je Mićo Vlahović prošo bez ogrebotine. Posle tog događaja, Stefan je u akcijama uvijek bio u mojoj neposrednoj blizini i mnogo je bolje osmatrao liniju.

Mogu reći da je bio idealan borac i drug samo. Baš kao i mnogi koje znam! Ne mogu da kažem mnogo pozitivnih stvari o dešavanjima između akcijam. Znao sam dosta njegovih poslova, ali se nisam mješao u to jer je bio dobar borac a nikada ne znaš kada će kome doći sudnji dan. Mislim da Majo i Koko znaju nešto više o tim njegovim "poslovima". Nakon rata sam čuo da je otišao u "Legiju stranaca", ali ovo nije provjerena informacija.

Francuz mali - Danijel je došao u Vogošću zajedno sa Šorkom, N. R. , Željom i još jednim momkom kojeg se ne sjećam. Njih četvorica su zajedno stanovali u jednom stanu u Omladinskoj. Danijel je takođe bio dobar borac i drug. Uvijek je bio spreman da pomogne u nevolji. To ću opisati u jednoj priči o Goraždu. Poslije rata, 1996. godine sam radio malo na Sokocu u Korpusu. Jednom prilikom sretnem Tušu nerazdvojnog Danijelovog druga, i on mi je rekao da je Danijel poginuo u Zvorniku.
Idi na stranu - |listaj dalje|