fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 16455 - 28.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Pustite ih da budu ono što jesu


Veoma često, sa gađenjem čitam komentare pojedinaca koji pokušavaju da bace ljagu na Božura, Bora, Špira i mnoge ostale kojima tek namjeravam da pišem. Pri tome iznose besmilene argumente, poput toga da Boro nije bio srpski junak jer mu je žena bila muslimanka, ili Špirina sestra udata za Mešu, Božurov najbolji drug bio balija itd.

Zbog toga bih želio da nosiocima virusa balkanskog primitivizma poručim sledeće:

U zapadnim državama, čiji živalj nije zaražen nacionalizmom, netolerancijom i negacijom svega na ovom svijetu, herojem se može postati za pet minuta! U zemljama koje nemaju amputiran um, slučajni prolaznik, koji iz zapaljenog autobusa izvuče dvoje djece, postaje heroj bez obzira što ima kriminalni rekord od 37 prekršaja.

Kanađani su proglasili Terry Fox-a za jednog od 20 najslavnijih zemljaka svih vremena, samo zato što je, shvativši da umire od raka, odlučio da prošeta Kanadom - od Atlantika do Pacifika. Danas ga svi slave, a mali Kanađani u obdaništu progovore izgovarajući njegovo ime. Svima je toliko nevažno da "Teri" čak nije ni završio ono što je započeo, a niko ne haje ni što je taj isti Terry Fox bio jako nepopularan dok je išao u srednju školu, ili kako kaže jedan njegov školski drug - bio je pravi mrgud koji čak nije imao ni najboljeg druga.

Samo primitivci mogu suditi o karakteru osobe koju čak nisu ni poznavali! Samo oni koji su uskakali u rovove, i prsima trčali na vrele puščane cijevi imaju pravo da pričaju o junaštvu. Jer vjerujte mi, čak i nakon prve prespavane noći u rovu, jutro dočekate kao sasvim drugi čovjek.

A ovi naši junaci, na kojima "oštre koplja" i Srbi i muslimani, su prošli kroz "sito i rešeto", preživjeli nemoguće pa je Bora, na primjer, smrt toliko puta zaobišla da je vjerovao da ga metak neće. Sa druge strane, Božur je bio siguran da će poginuti.

U svakom slučaju, Republika Srpska je napravljena na kostima onih koji su svoje živote dali za odbranu Vogošće. Jer da nije bilo njih, mi Srbi ne bismo imali "Pretis" u kome je za vrijeme rata proizvedeno 90% granata koje su ispaljene na području Republike Srpske. Da ne pominjem i to da su samo dvije fabrike u bivšoj Jugoslaviji imale 600-tonske prese za pravljenje čaura, bez kojih bi otpor Srba u Bosni bio nezamisliv.

Uostalom, Oni su svoje živote izgubili na liniji fronta, pa nije pravo nas koji smo iz duboke pozadine navijali i pjevali "Arkanove delije" da diskutujemo o njima i njihovim predratnim pozicijama prema Srpstvu.

Zbog toga bih još jednom zamolio da prestanete svoditi diskusije na porodično stablo ovih hrabrih mladića. Umjesto toga, možete diskutovati o njihovom djelu. Jer čitav je život pred vama i u njemu budite šta god hoćete, a Božura i ostale pustite da budu ono što jesu - srpski heroji.
Idi na stranu - |listaj dalje|