fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ogovaranja - 15675 - 29.10.2007 : Urs Astra Sokolac - best (0)

Mi Bosanci Delije


Druže Mujo!

Nesporno je da si načitan i znaš mnogo stvari, od koje neke namjerno okrećeš naopačke.
Podsjećanja radi, onaj kojeg ti i ostala bratija zovete Staljinom i ja, kao i većina Srba Sarajevsko-romanijske regije vodimo porijeklo iz područja koje je sada sticajem okolnosti u sastavu kvazi-države Crne Gore, ali mi jesmo Srbi kao što su bili naši preci unazad hiljadu godina, od primanja hrišćanstva. Srbi se od drugih pravoslavnih hrišćana razlikuju po tome što imaju Krsnu slavu, koja se prenosi s koljena na koljeno. Crnogorac je surogat nacija nastala od komunista, kao i Makedonci iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (Južni Srbi) i od 1974. godine muslimani iz Bosne i Hercegovine (do tada Srbi, Hrvati i Neopredjeljeni). Poslije su muslimani iz Federacije BiH sebe prozvali Bošnjacima, povampirivši staru tezu Benjamina Kalaja iz 1908. godine o stvaranju bosanske nacije sa pravoslavnim, katoličkim i muhamedanskim Bosancima, koja je propala kao i ova kompilacija u režiji Alije, koji je to preuzeo od Adil-bega Zulfikarpašića.

Ja se ne odričem naziva Bosanac jer se smatram istim na osnovu teritorijalne pripadnosti, pošto sam rođen u Bosni, kao i četiri generacije mojih predaka. Prije izbijanja građanskog rata iz 1992. godine u zemljišnim knjigama 62% teritorije BiH bilo je u vlasništvu Srba.

Dakle, ja nemam ništa protiv Bosne, s tim da se u njoj zna šta je čije i dokle je čije. Kao što je to slučaj u Belgiji, gdje se zna dokle su Flamanci, dokle Valonci ili npr. Švajcarske. Mješanje ne dolazi u obzir, a to nije ni u interesu Evrope, jer bi za 20 godina dobili islamsku državu u kojoj bi bar 60% stanovništva bili muslimani, jer onda slijedi šerijat i druge islamske "pogodnosti" za "nevjernike".

Pisaca osim Andrića imamo mi još mnogo. Recimo, ja smatram da je Crnjanski veći pisac. A što se Andrić izjašnjavao kao srpski pisac, valjda je imao razlog za to. Mada, to ne tnači i da je bio Srbin. Pa i Mehmedalija Dizdar se izjašnjavao kao Hrvat a bosansko-hercegovački je pjesnik.

Ovo za fudbalere sigurno provociraš ili se ne razumiješ u fudbal/nogomet. Duljaj je rezerva a Kežman nije uopšte u reprezentaciji. Najbolji fudbaler Srbije trenutno je Zdravko Kuzmanović, Srbin rođen u Švajcarskoj čiji su roditelji rodom iz Modriče u Republici Srpskoj.
Najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine trenutno je Zvjezdan Misimović, Srbin iz Njemačke koji je igrao za mladu reprezentaciju SR Jugoslavije dok ju je vodio Pižon Petrović a pošto kasnije nije imao mjesta u reprezentaciji SCG/Srbije prihvatio je da igra za BiH.

Najveći živi četnik možda je za tebe Šešelj, ali je za mene veći moj đed Aleksa, koji je to bio od 1941. -1945. godine i još je živ, Bogu hvala. Za Šešelja ne znam da je bio u četnicima.
Idi na stranu - |listaj dalje|