fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vicevi_razni - 1516 - 10.05.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Policajac u Trebinju


Ovo nije vic, nego istinit događaj iz vremena nakon drugog svjetskog rata. Ime ovog čovjeka vjerovatno nije Jovan, pa ću ga naknadno objaviti

U nekom selu iznad Trebinja živio jedan mladić koji se zvao Jovan. Kao i većina mještana toga sela, bavio se stočarstvom. Imao je jedno malo stado ovaca.

Međutim, naiđe nekoliko sušnih godina, pa kako Jovan nije imao sijena za zimu, prodade sve svoje ovce i odluči da siđe u Trebinje i potraži neki posao. Pošto je bio zdrav i mlad, a saznade da Trebinju treba dosta novih policajaca, odluči da se prijavi za miliciju. Na prijavnici mu neki čovjek otkuca zahtjev za zasnivanje radnog odnosa, a onda reče:

- E pa Jovane, sada potpiši ovdje, pa ćemo te poslati na ljekarski pregled.
- Ne mogu - odgovori Jovan.
- Kako ne možeš? - začudi se službenik.
- Pa ne mogu, jer sam nepismen - uzvrati Jovan.
- E pa Jovane, ne može to tako? Policajac mora znati da čita i piše. Policajaci pišu prijave, kazne, kontrolišu lična dokumenta...

Ubrzo potom, Jovan saznade da se mogu dobiti papiri za Ameriku. Ode u Američku ambasadu i ovi ga poslaše u Kaliforniji. Pošto je bio vješt stočarstvu, od države dobi kredit, pa u bescjenje kupi veliki komad zemlje, koji ga je je po mnogo čemu posjećao na onu siromašnu, hercegovačku zemlju, i poče da gaji ovce.

Nekoliko godina nakon toga, dok je Jovan kopao čatrnju za sakupljanje kišnice, naiđe na bogat izvor nafte. I tako, Jovan ponovo dobije kredit od banke, kupi mašine i poče da crpi i prodaje naftu. Ne dugo nakon toga, Jovan postade izuzetno bogat čovjek. Dođoše i advokati jedne velike naftne kompanije, pa ponudiše Jovanu da oni preuzmu posao, a on će od svakog litra nafte dobiti 30%. Jovanov advokat objasni svome gazdi da je to dobra ponuda, te Jovan pristade. Advokati napisaše ugovor i donesoše Jovanu da potpiše.

- E pa gospodine Jovane - reče jedan od advokata - sada potpišite ovdje, pa da krenemo u biznis.
- Ne mogu, odgovori Jovan.
- Kako ne možete - začuđeno će upitati advokat.
- Pa ne mogu, jer sam nepismen - uzvrati Jovan.
- Gospodine Jovane! - uzviknu advokat - Vi tako uspješan čovjek a nepismeni? Šta biste tek bili da ste pismeni!
- Pa bio bih policajac u Trebinju - odgovori Jovan.
Idi na stranu - |listaj dalje|