fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 13543 - 01.07.2007 : Aco - best (0)

Kršenje Dejtona zbog Potočara


DEJTONSKI mirovni sporazum mogao bi biti prekršen novim međunacionalnim sukobima naoružanih bošnjačkih i srpskih policijskih formacija u Potočarima, nedaleko od Srebrenice.

Naime, gotovo do srede ujutru trajala je sednica Skupštine Republike Srpske, posvećena odluci Visokog predstavnika da izuzme Memorijalni centar "Potočari" iz upravljanja Srpske. Zaključci koji su doneseni su više nego oštri.

Poslanici su od institucija Repubike Srpske, a posebno od policije, zatražili da izvršavaju svoje obaveze u skladu sa Ustavom, na celoj teritoriji RS, bez izuzetka bilo kojeg dela, pa i Potočara. Štaviše, od policije se traži da rasporedi dodatne snage i pojača svoje aktivnosti u čitavoj opštini Srebrenica, uključujući i Memorijalni centar.

Ovo, zapravo, znači da Srpska neće prepustiti kontrolu organima BiH nad 15 ari Memorijalnog centra u Potočarima, jer se on nalazi na teritoriji RS. Međutim, ukoliko se Zakon, koji je nametnuo Švarc-Šiling, počne da sprovodi, predviđeno je da policija RS mora da napustiti ovu lokaciju i mesto ustupiti državnim policijskim organima, oličenim u policijskoj agenciji - SIPA.

Gostimir Popović, politički analitičar za jugoistočnu Evropu, objašnjava da su zaključci Skupštine apsolutno legitimni i ustavni, ali i jedini mogući:

 • Odluka Švarc-Šilinga se ne sme sprovesti, a RS ima pravo na legitimnu odbranu i potpunu kontrolu svoje teritorije. Međutim, glupost koju je napravio Šiling može dovesti do tenzija, pa i sukoba. Dobrom organizacijom, sa adekvatnim snagama, RS to može preduprediti. Prvo treba obezbediti lokaciju jakim snagama, preduzeti mere da niko ne napravi incident, dok će Vlada RS istovremeno preduzeti pravne mere kod Veća za sprovođenje mira da se oduka stavi van snage.

  Popović ističe da se RS ne sme povući sa te teritorije, ni za milimetar, te kaže:

 • Teritorija Potočara se može Srpskoj uzeti samo na silu i to može uraditi SIPA. Međutim, pošto u SIPA ima predstavnika iz RS, njima se odmah mora dati nalog da to ne dozvole.

  Skupština je pozvala predsednika Republike Srpske da odmah pozove na usaglašavanje o daljem delovanju svih predstavnika RS u zajedničkim organima BiH i da, zajedno sa Bladom RS i Kolegijumom Skupštine, utvrdi jedinstven stav o odluci. Sem toga, predstavnicima Srpske i iz Srpske naređeno je da prekinu sve političke kontakte sa Švarc-Šilingom.

  MERE PROTIV KOMADANjA

  SKUPŠTINA RS ne prihvata nijednu odluku kojom bi mimo Ustava bilo koji i koliki deo teritorije RS bio izdvojen ili prenesen u nadležnost BiH ili F BiH.

  Organi pravosuđa dužni su odmah da preuzmu mere na osnovu Ustava BiH i RS i zakona, a naročito Krivičnog zakona RS protiv svih lica koja čine ili budu direktno činili dela protiv ustavnog uređenja BiH i RS na području opštine Srebrenica - naredili su poslanici.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|