fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobra_knjiga - 12917 - 25.05.2007 : Aco - best (2)

Roman »Nož«


Opis: Kontroverzni roman Vuka Draškovića koji se pojavio krajem sedamdesetih ili početkom osamdesetih godina i odmah bila zabranjena zbog širenja nacionalne i verske mržnje i podrivanja bratstva i jedinstva naših naroda i narodnosti. Tako je glasilo obrazloženje tadašnjih vlasti koje su knjigu i njenog autora stavili na crnu listu.

Radnja knjige počinje u jednom selu kod Gacka (inače autorov rodni kraj). Na pravoslavno Badnje veče 1942. godine u kuću srpske porodice Jugović dolazi grupa ustaša -muslimana, njihovih komšija i kumova Osmanovića. Tu izvrše stravičan pokolj cele porodice koja se bila okupila da proslavi svoj praznik, ali poštede malog Iliju, tek rođenu bebu. Njega odnesu u svoje selo i predaju ga Rabiji, čiji je muž poginuo te noći u pohodu na Jugoviće. Namera im je da Rabija odgaja malog kao svoje dete i da naprave od njega pravog ustašu koji će da mrzi i ubija Srbe.

Međutim, istu noć u Osmanoviće upadaju četnici i pokolju muslimane, a Rabija uspe pobeći u šumu sa malim Ilijom, a četnici odnose njenog pravog sina, vjerujući da je to srpsko dete koje su Osmanovići oteli Jugovićima.

Mali Ilija preživljava rat i odrasta kao Alija Osmanović uz Rabiju, vjerujući da mu je ona prava majka, a da su četnici odneli njegovog brata. Alija kasnije odlazi u Sarajevo na studije, ali ga sudbina njegovog brata ( tj. Rabijinog otetog sina za kojeg on vjeruje da mu je brat ) proganja i dalje i on odlučuje da ga pronađe.

Prilikom jedne posete Osmanovićima gotovo slučajno susreće seoskog hodžu, tajanstvenog čoveka poznatog kao Sikter-efendija. Od njega Alija, tj. Ilija, saznaje strašnu istinu o svom poreklu...

Sta je to sto "nekima" ne odgovara u ovoj knjizi koja je pisana po istinitim desavanjima iz Drugog svijetskog rata uz slobodu izrazavanja i minimalne umetke od strane samog pisca?

Aco,
mene je posebno u ovoj knjizi pogodila sudbina sarajevskih Srba. Potresna je priča o imućnom trgovcu Đorđu, koji je imao radnju na Baščaršiji. Odveden je i ubijen, samo da bi neko prisvojio njegov kapital.

Još strašnija priča je kako su se "kalili" mladi muslimani. Zarobljeni Srbi su vezani za kolje u duboku travu. Onda bi muslimani uzimali kose i kosili travu. Koga otkos navede na Srbina, morao ga je izmasakrirati kosom, kao da kosi travu.

U preostalim Vukovim knjigama se govori o jamama, ubijanju u crkvama i mnogo drugih strašnih stvari. Treba napomenuti i to da je Vuk Drasković ove podatke sakupio iz tajnih arhiva UDBE, kojoj je imao pristup kao savjetnik.

Ja sam sve ove knjige pročitao, pa sam vjerovao da se istorija može ponoviti. Nažalost mnogi Srbi iz Sarajevi nisu htjeli da čitaju ovako štivo, jer su to smatrali za glupost. Nažalost, mnoge je to koštalo glave.
Idi na stranu - |listaj dalje|