fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zoran_borovina - 11729 - 26.02.2007 : Sarajlija Zapadna Evropa - best (0)

Zoran Borovina


Pozdrav svima!

Kako se ne bih sjećao Zorana Borovine! U ratu su manje-više skoro svi koji su imali bilo koji čin gledali da sklone dupe u hladovinu. Pukovnik Borovina je bio nešto sasvim drugo. Dok njega nisam upoznao mislio sam da takvi oficiri i ne postoje.

Došao je na Ilidžu par dana pred početak akcije na "Otes". Prvo je otišao da zatvori opštinu i još neke "civilne" ustanove, i istjera sve kancelarijske guzonje da bi ih natjerao da obuku uniforme i uzmu puške u ruke.

Nije tu bilo iznimke ni za koga! To je isto uradio i u komandi Brigade i ostalim bataljonima gdje je sve komandire i komandante izveo na prvu liniju fronta.

Sjećam se kako smo se uoči same akcije smijali i uživali gledajući "guzonje", navikle da preko motorola jurišaju i izdaju naređenja o napadu, sada znoje sa strahom u očima.

Do nas je stigla priča da je lično Ratko Mladić poslao Zorana Borovinu da organizuje oslobađanje Otesa. Isto tako smo čuli da mu je Zoran jedan od najdražih komandanata.

Napad na Otes je krenuo u zoru 1. 12. 1992. godine, ako se ja dobro sjećam. Napad je vršen iz tri pravca, a na najtežem pravcu na čelu vojske je bio lično pukovnik Borovina. Ostavljao je utisak hrabrog i čestitog čovjeka. Bio je prilično šutljiv, sa konstantnim blagim osmjehom na licu...

Četvrti dan akcije, već ulazeći u noć, kada su borbe počele da jenjavaju, poveo je sa sobom nekoliko dobrovoljaca, inače svi su bili moji poznanici, da izvrše diverzantski upad iza neprijateljskih položaja. Kretali su se "tranšejima" sa pukovnikom Borovinom na čelu. U jednom trenutku je pala bomba direktno u tranšej, baš pred njihove noge. Svi su se bacili nazad na zemlju. Svi, osim Zorana Borovine. On je pokušao da digne bombu i izbaci je iz tranšeja. Bomba mu je eksplodirala u ruci prilikom pokušaja da je baci nazad.

Pukovnik Borovina je donešen u bolnicu " Žica " gdje su ga proglasili mrtvim. Baš je i pokojni Role bio tamo na dužnosti.

Otes je te noći ustvari i pao. Ta bomba je ustvari i bačena u trenutku muslimanskog povlačenja. Ipak, mi to tada nismo znali. Nakon Zoranove pogibje moral vojske je totalno pao i zamalo da se odustalo od nastavka akcije. Međutim, sutradan smo zatekli prazan Otes. Ostatkom Otesa smo prošetali, malte ne, bez ispaljenog metka.

Pukovnik Borovina je imao u planu da se nakon oslobađanja Otesa automatski produži akcija sve do Stupske petlje. Međutim, sa njegovom pogibijom naši "slavni" komandiri, opštinari itd, su se odmah vratili na svoje stare pozicije. Htjeli su da nastave juriš preko motorola na njima dobro poznat način. Naravno, nastavka akcije nije bilo ništa.

Mada su ga opštinari kasnije okivali u zvijezde, vjerujte mi da je mnogima od njih svanulo kad je Zoran poginuo. Bili su se dobro "uzentali" za svoje guzice.

Pukovnik Borovina je bio klasični primjer komandanta junaka!

Ali kao sto ti rece za Rusku poslovicu:

"Domovina te neće zaboraviti, već te se ne sjeća"

Borovina Zorane, neka ti je vječna slava!
Idi na stranu - |listaj dalje|