fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

brane_tadic - 11647 - 22.02.2007 : Sarajlija Zapadna Evropa - best (3)

Tadić Brane - Romanija ili Role


Mnogi od vas su imali priliku da pročitaju priču iz "ratnog dnevnika" od doktora Lazića. On je dobar dio rata proveo na Ilidži, odnosno u bolnici "Žica" kao hirurg, i spasao je mnoge živote. Ja, kao srpski borac sa Ilidže, mogu samo da mu se zahvalim za sav njegov trud u spašavanju naših života.

Sjećam se da kada naš Lazo ode na par dana do Srbije da obiđe svoju porodicu, svi hodaju kao po iglama. O akcijama za vrijeme njegovog odsustva nije bilo ni govora! Svi smo govorili: "Ko će da nas zakrpi, ne daj Bože, ako te šta zakači". Doktor Lazić je bio i ostaće junak Srpskog naroda!

Međutim, jako mi je žao što u njegovom "Ratnom dnevniku", a ni na drugim mjestima niko nije pomenuo, sada pokojnog Brana Tadića zvanog "Romanija" ili "Role".

Role je stanovao na Alipašinom polju. Nekako uoči rata je diplomirao na Medicinskom fakultetu kao student generacije. Bio je veliki drug, nimalo "ufuran" kao što znaju biti oni koji završavaju neki od fakulteta. U isto vrijeme, bio je i pravi šmeker za "muvanje" riba koje su ga obožavale.

Kada je počeo rat, Role je došao na Ilidžu, a kasnije u bolnici "Žica". Tamo je tako-reći preko noći postao hirurg. Bio je jedan od Lazićevih pomoćnika. Asistirao je u mnogim teškim operacijama, a neke i sam obavljao. Sve u svemu, dao je veliki doprinos u spašavanju ljudskih života. Kakvog se užasa Role nagledao u ratu, to je samo on znao.

Pred kraj rata odlazi u Beograd, a ubrzo i na Novi Zeland. Poslije pet mukotrpnih godina u dalekoj tuđini, gje je radio najteže poslove jer "oni" nisu priznavali njegovo doktorsku titulu, Brane se vraća u Beograd. Tu se zaposlio kao doktor i počeo da živi koliko-toliko normalan zivot. Na Novom Zelandu su mu ostali žena, sin i punica.

Roditelji su mu se vratili iz izbjeglištva u stan na Alipasinom polju. Prilikom jedne njegove posjete Sarajevu, otac mu se bacio kroz prozor njihovog stana na 9-10 spratu. Role ga je pokušao uhvatiti za nogu, međutim otac mu je iskliznuo, pao i tragično završio.

Pola godine poslije tog velikog šoka, i Role je skočio sa tog istog prozora i završio kao i njegov otac.

Tadiću Brane zvani "Romanija" ili "Role", neka ti je vječna slava i hvala u ime svih srpskih boraca i civila kojima si spasao živote!
Idi na stranu - |listaj dalje|